HRT 2 HD: eksperiment koji traje cijelo desetljeće

Hrvatska radiotelevizija najavila je HD prijenose Svjetskoga nogometnog prvenstva iz Rusije, i to na eksperimentalnom kanalu

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. travnja 2018. u 15:00

Hrvatska radiotelevizija ovog je tjedna predstavila projekt praćenja ovogodišnjega Svjetskoga nogometnog prvenstva iz Rusije koje će ekskluzivno, za hrvatske gledatelje, nacionalna TV kuća prenositi od 14. lipnja do 15. srpnja na Drugome programu (HTV 2). Ukupno 64 utakmice iz Rusije bit će moguće pratiti i na posebnome eksperimentalnom programu u visokoj razlučivosti (HD), koji će nositi oznaku HRT 2 HD, kažu iz HRT-a.

Ništa se, dakle, na Prisavlju nije promijenilo od prije dvije godine, kada su na, također eksperimentalnom, HD programu prenošene utakmice Europskog nogometnog prvenstva iz Francuske, te Olimpijskih igara iz Brazila.

Ništa se, također, na HRT-u nije promijenilo niti od 2014. godine kada su na programu HRT 2 HD – pogađate, eksperimentalno – prenosili utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva iz Brazila.

Na HRT-u se, štoviše, ništa nije po pitanju HD emitiranja promijenilo još od 2008. godine, kada je prvi puta u pogon bio pušten – nećete vjerovati, eksperimentalni – program HRT 2 HD za potrebe prijenosa utakmica Europskog nogometnog prvenstva iz Austrije i Švicarske te Olimpijskih igara iz Pekinga.

Hrvatska radiotelevizija za vječno eksperimentalno DVB-T emitiranje TV programa u visokoj rezoluciji koristi sustav kodiranja video signala MPEG-4 (1080i25 HD), na sustavu odašiljanja DVB-T – potpuno jednako kao što je to bio slučaj i prije 10 godina.

Kao jedinu novost uvedenu ove godine, u HRT-u su najavili kako će sve utakmice i posebne emisije vezane uz SP ove godine gledatelji moći pratiti i u pokretu, odnosno putem mobilnih uređaja, tableta i računala putem multimedijske usluge HRTi.

Usput budi rečeno, svjetska nogometna organizacija FIFA osigurala je da se svih 64 utakmice Svjetskog prvenstva ove godine snima u UHD/HDR/1080p tehnologiji, a TV kućama će na raspolaganju biti i izbor između različitih video formata (1080i, 1080p ili UHD HDR). Naša će nacionalna TV kuća, dakle, još jednom smanjivati kvalitetu kupljenog signala kako bi ga velikoj većini građana isporučila u SD (720×576) rezoluciji.

Kad je, pak, riječ o zaista eksperimentalnim tehnologijama, FIFA ove godine iskušava VR prijenose snimane u 360°, dok je naš HRT zapeo u nekim davnim vremenima…