U utorak počinje postupno gašenje DVB-T signala i potpuni prelazak na DVB-T2

Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počinje u utorak 27. listopada, a završava 12. studenoga, nakon čega će gledateljima zemaljske televizije u Hrvatskoj ostati samo novi standard

Sandro Vrbanus petak, 23. listopada 2020. u 18:30

Višegodišnji proces prelaska na novi sustav odašiljanja zemaljske televizije, u standardu DVB-T2/h.265 HEVC, u narednih će tri tjedna biti potpuno dovršen. Finalno gašenje "starog" DVB-T signala počinje ovoga utorka, 27. listopada. Nakon toga će se svakih par dana signal gasiti po digitalnim regijama (vidi tablicu niže), da bi nakon 12. studenoga u Hrvatskoj ostao aktivan samo digitalni DVB-T2 HEVC signal nove generacije.

Nakon završetka ovog procesa gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati kompatibilne televizore ili samostalne prijamnike, još jednom podsjećaju iz Odašiljača i veza. Televizor ili samostalni (Set Top Box) prijamnik, da bi se na njemu ubuduće mogao hvatati zemaljski signal, mora podržavati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, naravno nije potrebno mijenjati.

Sve informacije o prelasku na novi sustav moguće je pronaći i na OiV-ovoj specijaliziranoj stranici Gledaj bez brige.

Obavezno ponovno pretraživanje kanala

Ovom prilikom treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi se isti mogli nastaviti gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno učiniti i u slučaju gdje korisnici već gledaju HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču.

Našim redovnim čitateljima to vjerojatno nije potrebno reći, ali za sve druge napomenimo i da se ovaj prelazak odnosi samo na građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske ili satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati.

Digitalna regija   Županije koje obuhvaćaju   Prelazak 
D1   Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske   27.10.2020. u 0:00 
D2   dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske   29.10.2020. u 0:00 
D3   Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske   03.11.2020. u 0:00 
D4   Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke   03.11.2020. u 0:00 
D5   Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske   10.11.2020. u 0:00 
D6   dio Karlovačke, dio Ličko-senjske   27.10.2020. u 0:00 
D7   Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske   05.11.2020. u 0:00 
D8   Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske   12.11.2020. u 0:00 
D9   dio Dubrovačko-neretvanske   10.11.2020. u 0:00 

Kako provjeriti podržava li TV novi standard?

Svi koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu.

Na uređajima je potrebno potražiti neki od ovih znakova, bilo međunarodnu oznaku za novi standard, bilo OiV-ov certifikat kompatibilnosti
Na uređajima je potrebno potražiti neki od ovih znakova, bilo međunarodnu oznaku za novi standard, bilo OiV-ov certifikat kompatibilnosti

Provjeru svojeg uređaja možete izvršiti i na stranicama Gledaj bez brige, upisivanjem proizvođača ili modela u tražilicu.

Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku HD u kutu – ona pokazuje da već sada možete gledati DVB-T2 kanale.

EDIT: Dodatne informacije možete saznati i na našem forumu, preporučamo vam ovu temu:  Prelazak na DVB-T2 HEVC signal – P&O