Započelo odašiljanje HD programa s odašiljača Sljeme

Odašiljanje TV programa u HD rezoluciji i u DVB-T2 HEVC sustavu započelo je ovoga petka. Prema najavama prvo je uključen odašiljač Sljeme

Sandro Vrbanus subota, 7. rujna 2019. u 09:00

Ovoga petka, 6. rujna 2019. godine, izvijestili su iz Odašiljača i veza, pokrenuto je odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom multipleksu M2 u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala, čime je započet prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav.

Gledatelji mogu naći HD programe pokretanjem pretraživanja na svojem prijamniku, uz uvjet da je prijamnik DVB-T2 HEVC kompatibilan, a u stambenim zgradama potrebno je dodatno prilagoditi zajednički antenski sustav, u kratkom su priopćenju naveli iz OiV-a.

HD napokon u Hrvatskoj

Odašiljači i veze su prema odluci HAKOM-a u srpnju ove godine dobili dozvolu za uporabu RF spektra za zemaljsku digitalnu televiziju za multiplekse M1, M2 i L1 na području Republike Hrvatske za multiplekse M1, M2 i L1 na području Republike Hrvatske.

Planirani početak odašiljanja HD signala bio je najkasnije do 15. rujna, a sada vidimo da se s uključivanjem počelo i nešto ranije. Prema ranije objavljenim informacijama, prvi nakladnici koji će OiV-u isporučivati program u visokoj rezoluciji su Hrvatska radiotelevizija i NovaTV, a njima se priključila i MrežaTV.

Do kraja listopada HD programi bit će emitirani i s OiV-ovih lokacija Sveta Nedjelja i Zagreb-Prisavlje 3, da bi najkasnije do 15. studenoga DVB-T2 signalom bio pokriven i ostatak Hrvatske.