LG OLED Flex je veliki savitljivi monitor, manji televizor i nabrijani model s krizom identiteta

LG je spojio najbolje od tehnologije televizora i monitora te predstavio savitljivi ekran koji može služiti kao high-end gaming monitor ili klasični OLED TV

Bug.hr utorak, 23. svibnja 2023. u 07:02
SPECIFIKACIJE – LG OLED Flex
Ekran 42 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR 10, HLG Dolby Vision)
Konektori 4x HDMI 2.1), 3xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ax), Bluetooth 5.0
Procesor α9 Gen5 AI Processor
Softver WebOS

 

S obzirom da je fokus LG OLED Flex televizora/monitora stavljen na gaming i da dijagonalom od 42 inča neće baciti u nesvijest ljubitelje velikih televizora, ovaj model više naginje prema namjeni gamerskog monitora. U toj namjeni podržava ga cijeli niz tehnologija, no pritiskom dedicirane tipke moguće je uređaj prebacivati iz TV u monitor i obratno način rada.

Monitor je moguće zakriviti i ima maksimalno zakrivljenje od 900R
Monitor je moguće zakriviti i ima maksimalno zakrivljenje od 900R

LG OLED Flex predstavio je televizor s tzv. Shield dizajnom koji omogućuje da se OLED panel prema potrebi zakrivljuje, pa tako kada gledate filmove možete imati klasičan 42'' televizor, dok pri igranju igara lijeva i desna strana se mogu zakriviti do ukupno 900R i dobit ćete veliki zakrivljeni monitor za bolji doživljaj igara. Postoji dvadeset razina zakrivljenosti koje se mogu postaviti između ravnog i maksimalnog zakrivljenija. Stalak se inače može podešavati po visini kao kod klasičnog monitora, a moguć je i nagib prema naprijed i nazad od 10 odnosno 5 stupnjeva.

Sličan televizor po namjeni prošle je godine izbacio Sony sa svojim A90K koji je prvenstveno namijenjen igračima PlayStationa i dolazi u varijantama od 42 i 48 inča.

Tanki rubovi oko ekrana, zakrivljenost, poseban antireflektivni sloj i brzi OLED panel neke su od prednosti OLED Flex modela
Tanki rubovi oko ekrana, zakrivljenost, poseban antireflektivni sloj i brzi OLED panel neke su od prednosti OLED Flex modela

LG OLED Flex ima premium design s vrlo velikim stalkom koji se podvlači pod monitor, a svoju robusnost opravdava smještajem zvučnika u tijelo stalka. Drugi razlog zbog malo većeg stalka je mehanizam koji gura u mod zakrivljenosti ekran s lijeve i desne strane. Osim metalne izrade i tankih rubova oko ekrana, LG je ugradio LED osvjetljenje iza pa će slično kao kod Philipsovog Ambiglowa/Ambilighta zid biti osvijetljen i efektima sinkroniziran s događanjima u igri.

Sam panel je identičan onome u modelu LG C2 što znači da ćete dobiti podjednake performanse izuzev mogućnosti savijanja ekrana. Pri tome prošlogodišnji C2 model dolazi u više veličina i ima pristupačniju cijenu. Kao i ostatak OLED ponude, ovaj televizor/monitor ima izniman prikaz crne, visoki kontrast i za OLED vrlo dobru svjetlinu koja u HDR-u ide i preko 600 cd/m2. Kao i drugi OLED-i, ekran je brz i dobar je odabir za gaming s deklariranim odzivom proizvođača od 0,1 ms. Ako tome pridodamo 120 Hz nativnog osvježenja ekrana i primijenjenog Super Anti Reflection premaza, dobiva se zaokruženi proizvod.

Ogroman stalak krije mehanizam za zakrivljavanje monitora, kao i ugrađeno LED osvjetljenje
Ogroman stalak krije mehanizam za zakrivljavanje monitora, kao i ugrađeno LED osvjetljenje

Posebna je pažnja posvećena igranju. Osim što dolazi s četiri HDMI 2.1 sučelja sposobna za prijenos 4K signala uz 120 FPS-a, uređaj podržava FreeSync Premium i kompatibilan je s G-Sync tehnologijom. Podržani su i ALLM (Auto Low Latency Mode) i promjenjivi refresh rate. Televizor ima prekidač za prebacivanje između televizora i spojenog PC-a pri čemu sva spojena periferija radi u oba moda bez prestanka. Sučelje uređaja omogućuje podešavanje veličine ekrana kroz nadzornu ploču pa je tako moguće složiti veličinu ekrana od 27, 32 ili punih 42 inča. Isto tako možete staviti dva 27 inča okvira i na jednom igrati, a na drugom gledati gameplay.

Tu je i Game Optimizer meni gdje na brz način možete podesiti postavke kao što su uključivanje AMD FreeSync Premium, različitih igraćih modova, redukciju plavog svjetla i drugih postavki. U LG OLED Flex ugrađeni su mikrofoni za bolju komunikaciju u online igranju, a već spomenuti zvučnici ugrađeni u stalak isporučuju 40W snage.

Dio sučelja i zvučnici snage 40W ugrađeni su u veliki stalak
Dio sučelja i zvučnici snage 40W ugrađeni su u veliki stalak

Televizor/monitor podržava Dolby Atmos audio, a u području slike ima široku podršku za HDR formate koja uključuje i Dolby Vision. Kao i ostali LG televizori dolazi s WebOS pametnim sučeljem koje podržava sve poznate streaming aplikacije.

Ključni elementi ovog OLED uređaja su savitljivi ekran i mogućnost mijenjanja između zakrivljenog i ravnog ekrana. Osim toga, Flex je nakrcan recentnim tehnologijama i u televizorskom i monitor načinu rada, a jedina prepreka je relativno visoka cijena. U trenutku pisanja članka na našem tržištu se ovaj monitor mogao nabaviti uz narudžbu za iznos od 2.890 eura, a globalna prodajna cijena je oko 2.500 dolara.