Manji Sony A90K OLED televizori namijenjeni su konzolašima i onima koji trebaju manje panele

Ovaj zanimljiva serija donosi za današnje pojmove manje dijagonale od 42 i 48 inča. Izuzev toga radi se o moćnom OLED modelu sa svim prednostima takvog panela i uz Google TV smart sučelje

Bug.hr četvrtak, 15. prosinca 2022. u 08:17
SPECIFIKACIJE – Sony A90K
Ekran 48 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR10, Dolby Vision, HLG)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 2xUSB 3.0
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac)
Procesor Cortex A73, četiri jezgre
Softver Google TV

Već smo ove godine pisali o moćnom high-end Sony A95K OLED modelu koji koristi QD-OLED Samsungov panel i natječe se s najjačim uređajima na tržištu. Iz tog razloga mogao bi vas zbuniti naziv ove serije koja je brojevno za stepenicu niža. Ipak Sony A90K ima više dodirnih točaka s midrange A80K serijom nego najjačim trenutačno modelom u OLED lineupu.

Stalak na Sony A90K OLED seriji podesiv je na bez i sa soudnbarom visinu
Stalak na Sony A90K OLED seriji podesiv je na bez i sa soudnbarom visinu

Ono po čemu se ističe A90K su ponude dijagonala ekrana. Dok proizvođači televizora nastoje povećati uređaje i ide se prema sve jeftinijim televizorima dijagonala od 85 inča, Sony je predstavio OLED seriju s veličinama od 42 i 48 inča. U čemu je kvaka? S obzirom da pod krilom korporacije ima najpopularniju gaming konzolu PlayStation S5, Sony je izbacio A90K kao dio ponude uređaja s oznakom „Savršeno za PS5“.

Pa krenimo odmah tim tragom. Ovaj model donosi jedinstvene značajke kao što su Auto HDR Tone Mapping i Auto Genre Picture Mode odnosno autmatsku prilagodbu formata slike modu u kojem se TV koristi. Osim specifičnih modova za PS5, korisnici konzola nove generacije mogu iskorisitit dva HDMI 2.1 kabla koji će 4K signal s do 120 sličica u sekundi prenijeti prema OLED panelu. Televizor podržava promjenjivo osvježavanje ekrana i ima tehnologiju HDMI Forum VRR, ali ne i FreeSync, pa će korisnici PC-a sa starijim AMD grafikama biti u nepovoljnom položaju.

Stalak i tanki metalni obrub oko ekrana doprinose ukupnom osjećaju kvalitete izrade
Stalak i tanki metalni obrub oko ekrana doprinose ukupnom osjećaju kvalitete izrade

Osim za igre, Sony A90K je punokrvni televizor u svakom smislu osim što dijagonalama ne doseže trenutačni standard između 55 i 65 inča koji vlada tržištem. Dolazi s W-OLED panelom koji ima fenomenalan prikaz crne boje i zbog toga i ogroman kontrast. Proizvođač panela je LG i istu osnovicu možete pronaći u modelu LG C2. Uz izniman kontrast, OLED panel ima odličnu vidljivost iz svih kutova i vrhunski prikaz boja. Sony dosta radi na tehnologijama i procesoru, pa uz Cognitive Processor XR koji je predstavljen prošle godine TV obrađuje sliku kako bi poboljšao dodatno kontrast te imao autentični prikaz boja i napravio upscale sadržaja koji nije u 4K rezoluciji.

U dizajnu straga ne prevladava isticanje tankog OLED panela
U dizajnu straga ne prevladava isticanje tankog OLED panela

Jedna od specifičnosti ovog televizora je Acoustic Surface Audio+, odnosno način na koji je riješen zvuk. Dva ‘pokretača’ vibriraju i pretvaraju cijeli zaslon u zvučnik, a u zaokruživanju zvučne slike pomaže i središnji niskotonac.

Operativni sustav je popularni Google TV koji ima najširi raspon dostupnih aplikacija, ugrađeni Chromecast, a televizor podržava standardne opcije poput glasovnog pretraživanja, podrške za Apple AirPlay i mrežne konekcije putem Wi-Fi ili Bluetooth veze.

Tanak metalni rub i stalak u boji titanijuma doprinose osjetu kvalitete, a tanak OLED panel pomalo je straga zagrađen velikom kutijom s hardverom. U trenutku pisanja teksta, za veći 48 inčni model cijena se kreće oko 11600 kuna, odnosno 1550 eura.