Panasonic HZ2000, hoolywoodski nasljednik prošlogodišnjeg GZ2000 televizora

Panasonic je na CES 2020 sajmu predstavio novi televizor HZ2000 koji dolazi s Master HDR OLED Professional Edition panelom koji vjerno prikazuje boje i ima 20% veću vršnu svjetlinu u odnosu na obične OLED ekrane

Bojan Muscet nedjelja, 12. siječnja 2020. u 06:30

Panasonic je ove godine na CES sajam donio i televizor oznake HZ2000. Radi se o televizoru visoke razlučivosti opremljenim posebnim Master HDR OLED Professional Edition panelom koji osigurava bolju kvalitetu slike, toliko bolju da ju sam proizvođač uspoređuje s hollywoodskom.

Televizor HZ2000 dolazi u dvije izvedbe, sa 65“ i 55“ zaslonom razlučivosti 3.840 x 2.160 točaka. Kako smo već naveli televizor ima Master HDR OLED Professional Edition panel s dodatnim Panasonicovim hardverskim poboljšanima. Dodatno, za što vjerniji prikaz boja pobrinuo se hollywoodski stručnjak za boje i direktor tvrtke Company 3 Stefan Sonnenfled koji je panel dodatno optimizirao kako filmovi na Panasonicovom ekranu izgledali onako kako su ih tvorci zamislili.

Proizvođač navodi kako njihov panel odlikuje bolja kontrola parametara koji utječu na kvalitetu slike. Točnije, vršna vrijednost poboljšana je oko 20 %, dok su znatno povećane i prosječne razine svjetline i rukovanje kontrastom, uz krajnji rezultat poboljšanog dinamičnog raspona. Dodatno je proširen raspon i smanjen interval između kalibracijskih koraka na najtamnijem kraju skala RGB-a i game tako što su sada prvi put na svijetu podržane točke kalibracije na 0,5 % i 1,3 %.

HZ2000 podržava testne uzorke PatternGen softvera CalMAN® proizvođača Portrait Displays® s funkcijom automatske kalibracije. Podržane su postavke za kalibraciju Zaklade slikovnih znanosti (Imaging Science Foundation, isf). Podržana je i kalibracija Dolby Vision sadržaja. Također podržani su Filmmaker Mode i Dolby Vision IQ. HZ2000 može prikazati formate HDR10+ i Dolby Vision. A uz podršku za Multi HDR HZ2000 je kompatibilan s formatom HLG (Hybrid Log-Gamma) – HDR formatom koji se masovno koristi za emitiranje TV sadržaja. Podržan je HLG Photo, novi format za fotografije.

Za dobar zvuk brine se 360° Soundscape Pro audio sustav koji se sastoji od zvučnika koji zvuk projiciraju prema gore, a koji su poboljšani tehnologijom Dolby Atmos koju je dodatno prilagođena od strane Technicsa. Inače cijeli televizor temelji se na Panasonicovom najnaprednijem procesoru - Procesor HCX Pro Intelligent.

Panasonicov HZ2000 spada u domenu pametnih televizora a temelji se na tvrtkinom operacijskom sustavu My Home Screen 5.0. HZ2000 će imati i poslovni besplatni servis za streaming davatelja sadržaja XUMO koji će nuditi sadržaje običnim televizijskim emitiranjem i putem širokopojasnog interneta (OTA i OTT). HZ2000 može funkcionirati s uređajima Google Assistant i Amazon Alexa, što omogućuje korisnicima govorno upravljanje nekim glavnim funkcijama televizora. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.