Samsung S90D drugi je u njihovom poretku OLED modela i donosi 144 Hz, premium izradu i bogatu opremu

Nijanse razlikuju premium Samsung modele, a S90D je pri samom vrhu sa svijetlim QD-OLED panelom, odličnom podrškom za gaming te novim snažnim Neural Quantum Processorom druge generacije

Bug.hr srijeda, 15. svibnja 2024. u 19:25
SPECIFIKACIJE – Samsung OLED S90D
Ekran 65 QD OLED/ 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+,HDR 10, HLG)
Konektori 4 x HDMI 2.1, 2 x USB A
Mreža LAN, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
Procesor Neural Quantum Processor 4K Gen 2
Softver Tizen Smart TV

Prije dvije generacije Samsung je konačno predstavio svoje varijante OLED televizora i otada njihovi modeli konkuriraju za ponajbolje u toj ionako premium klasi. Samsung S90D nasljednik je modela S90C i u hijerarhiji za 2024. godinu nalazi se ispod flagship televizora Samsunga S95D. Ovaj model spaja premium izradu i bogat set mogućnosti i za osobe koje gledaju na kupnju novog modela predstavlja dobar odabir jer nudi gotovo sve što i apsolutno najjači model po nešto nižoj cijeni. I dok je S90D naveden na domaćoj Samsung stranici i nekim trgovinama, još nema cijene za naše tržište. Istovremeno, zbog malih razlika u odnosu na S90C koji se sada može naći po cijeni od 1499 eura, u dijelu godine prije velikih nogometnih natjecanja stariji modeli najveća su prijetnja mlađim televizorima.

Vizualno je Samsung sa sve četiri strane stavio gotovo neprimjetan i vrlo tanak metalni okvir te centralni metalni stalak koji drži masivni televizor na mjestu. Iz profila je panel očekivano za OLED tehnologiju vrlo tanak. Čak i na dijelu gdje je hardver smješten u plastično kućište najveća je debljina 41 mm. Za razliku od jačeg brata S95D, ovaj model nema One Connect Box pa će se svi kablovi morati ukopčati iza. Samsung S90D dolazi sa četiri HDMI 2.1 porta, pa ni najzahtjevniji korisnici koji trebaju veću propusnost za više uređaja neće biti nezadovoljni. Televizor još dolazi s dva USB porta, Ethernet, digitalnim optičkim audio izlazom, a od mrežnih mogućnosti podržava Bluetooth 5.2 i Wi-Fi 5.

Vrlo tanki rubovi oko ekrana dodatno ističu OLED panel iznimnih specifikacija koji uz sve prednosti tehnologije ima i visoku stopu osvježavanja ekrana od 144 Hz
Vrlo tanki rubovi oko ekrana dodatno ističu OLED panel iznimnih specifikacija koji uz sve prednosti tehnologije ima i visoku stopu osvježavanja ekrana od 144 Hz

Glavni lik priče je sam panel. Za razliku od prethodne generacije S90C koja je dolazila isključivo sa QD-OLED panelima, ove godine je proizvođač najavio da će S90D imati WOLED i QD-OLED panele u ovoj seriji. Na našem tržištu S90D dolazi u veličinama od 55, 65, 77 i 83 inča, dok još u svijetu postoji manji 48'' model koji sigurno ima slabiji WOLED ekran. Snažniji QD-OLED panel odlikuje se znatno višom svjetlinom i dodatnim boostom u prikazivanju boja, dok dijeli ogromni kontrast, iznimni prikaz crne, vidljivost iz kutova i brzi odziv s ostalim OLED panelima. Samsung S90D dolazi i s visokom stopom osvježavanja ekrana od 144 Hz, a kako su podržani VRR (variable refresh rate) i ALLM (auto low latency mode), igrači konzola moći će progurati 4K u 120 Hz. Za PC igrače tu je podrška za AMD FreeSync i kompatibilnost s Nvidia G-Sync tehnologijama za fluidnu sliku bez trganja. Game Bar traka omogućuje jednostavni pristup raznim postavkama igre. I dalje Samsung izostavlja podršku za Dolby Vision, dok su ostali HDR standardi (HDR 10+, HDR 10 i HLG) podržani.

Budući da nema pozadinsko osvjetljenje, OLED tehnologija omogućuje iznimno tanki profil televizora
Budući da nema pozadinsko osvjetljenje, OLED tehnologija omogućuje iznimno tanki profil televizora

Što se tiče audio doživljaja, Samsung je ugradio 2.1 sustav uzlazne snage 40W s podrškom za Dolby Atmos što će doći posebno do izražaja ako spojite kompatibilni soundbar. Podržane su sad već stalne tehnologije Q-Symphony koja povezuje rad zvučnika televizora i Samsung soundbara u jednu cjelinu te OTS Lite (object tracking sound) koja prema sadržaju na ekranu prati i reproducira zvuk za virutalni surround doživljaj. Ovaj televizor dolazi s Neo Quantum 4K Gen 2 procesorom kojeg ima i jači S95D. Auto AI opcija automatski podešava postavke slike ovisno o žanru koji gledate, a AI Auto Game Mode isto radi prema žanru igre koju igrate. Procesor se brine i za upscale s nižih rezolucija.

Kao i ostali Samsung televizori, S90D ima Tizen OS s ogromnim izborom aplikacija, uključujući i sve poznate streaming servise, a streamati možete i sadržaj s mobilnih uređaja. Tu je opet mali daljinski upravljač s glasovnim upravljanjem, navigacijskim krugom i prečacima za streaming servise koji ima na poleđini solarne panele za punjenje, ali i USB-C utor za brzo punjenje.