Sharp će svoje prve OLED televizore predstaviti tijekom ove godine

Prema pisanju Nikkei Asian Reviewa, japanska tvrtka Sharp bi se tijekom ove godine trebala uključiti na tržište OLED televizora s 55-inčnim odnosno 65-inčnim panelima tvrtke LG

Matija Pavlić utorak, 28. siječnja 2020. u 15:00

Nikkei Asian Review piše kako japanska tvrtka Sharp (u vlasništvu Foxconna) namjerava tijekom ove godine ući na tržište OLED televizora.

Tvrtka iz Osake trebala bi u budućim televizorima koristiti LG-jeve 55-inčne i 65-inčne panele i to s Ultra HD rezolucijom. Takvi televizori bi na tržište trebali doći tijekom proljeća s početnom cijenom od oko 2500 eura.

Na matičnom japanskom tržištu Sharp je trenutačno suočen s konkurencijom u vidu Panasonica i Sonyja. Tijekom 2018. godine Sharp bio je vodeći proizvođač televizora u Japanu s udjelom od 25,8, no u razdoblju od siječnja do rujna prošle godine situacija se preokrenula i Sharp je pao na treće mjesto među proizvođačima s udjelom od 22,2%.

Taj preokret dogodio se zbog činjenica da su Panasonic i Sony na tržište u tom razdoblju plasirali svoje OLED televizore. Sharp se u tom razdoblju koncentrirao na high-end LCD televizore s 8K rezolucijom koji stoje 10 do 20 posto više u odnosu konkurentske OLED Ultra HD televizore.

Ovi potonji televizori postigli su uspjeh na štetu Sharpove ponude zahvaljujući nedostupnosti 8K sadržaja, kako online tako i u slučaju televizijskih kanala (NHK je zasad jedini televizijski kanal koji nudi program u 8K rezoluciji).