Logitech G G413 Carbon i Silver - Najjeftiniji Romer-G

Hiperaktivni Logitech obogatio je svoju ponudu mehaničkih tipkovnica modelom G413, koji dolazi u dvije izvedbe s različitim bojama kućišta i pozadinskog osvjetljenja tipki

Davor Šuštić subota, 10. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Prekidači Romer-G (linearni, 45 g)
Sučelje prema računalu 2x USB 2.0
Kabel Gumeni, 1,8 m
Dodaci Zamjenske tipke (Q, Q, E, R, A, S, D, 1, 2, 3, 4, 5)
Jamstvo 2 godine

G413 Carbon i Silver najjeftinije su mehaničke tipkovnice u Logitechovoj ponudi. Međutim, prije nego što bezglavo pohitate u najbližu informatičku trgovinu, uzmite u obzir da to još uvijek ne znači da ćete si ih moći priuštiti. S preporučenom cijenom od 800 kuna, G413 gotovo je dvostruko skuplji od početnih mehaničkih modela manje poznatih proizvođača, kao što je Gamdiasov Hermes Lite. Pridodamo li tome činjenicu da su gotovo posve ogoljene u smislu dodataka i naprednijih funkcija, poput odvojenih multimedijalnih kontrola i makro tipki, ne bismo se usudili nazvati ih povoljnima. Bolje bi to bilo kazati ovako – ako ste iz nekog razloga zapeli za mehaničke prekidače Romer-G, koje Logitech koristi kod svih svojih mehaničkih tipkovnica, ovo je najjeftiniji način da ih se dokopate.

G413 dostupna je u dvije boje - Carbon i Silver
G413 dostupna je u dvije boje - Carbon i Silver

O prekidačima Romer-G pisali smo mnogo puta, stoga ćemo ovom prilikom samo ponoviti da su im specifikacije slične prekidačima Cherry MX Red, utoliko što imaju linearan odaziv i silu pritiska od 45 grama. Međutim, hod im je kraći (okidaju već nakon 1,5 milimetra) te su tiši, zbog drugačije izvedbe samog prekidača. Teoretski, zbog toga bi trebali biti brži u igrama, no u praksi ćete se morati natjecati u samom vrhu profesionalne eSports scene da biste to doista osjetili i mogli iskoristiti. Premda ću osobno uvijek radije odabrati Cherry MX Red nego Romer-G, neće se svatko s time složiti (čak ni unutar Bugove redakcije) – izbor optimalnih mehaničkih prekidača prilično je individualna stvar.

Ono oko čega zasigurno neće biti prijepora jest implementacija pozadinskog osvjetljenja. Tu Logitech poslovično odrađuje izvrstan posao. LED-ice su smještene na samu sredinu svake tipke, unutar četvrtastog kućišta prekidača, zbog čega oznake na tipkama bivaju obasjane jasno i jednolično te izgledaju odlično bez obzira na kut gledanja.

Konceptualno ogoljeni

Obje varijante tipkovnice G413 temelje se na barebone konceptu (tipke se uzdižu iznad kućišta, umjesto da su okružene njime) te se sastoje od plastične baze i robusne, aluminijske ploče na gornjoj strani kućišta. Razlika je u boji tog metalnog pokrova – kod Carbona je tamnosiv, a kod Silvera srebrni – kao i boji pozadinskog osvjetljenja tipki (crveno kod Carbona, bijelo u slučaju Silvera).

Na donjoj strani tipkovnice vidimo gumirane pločice za sprečavanje klizanja, nožice za reguliranje nagiba i kanale za provođenje kabela miša i headseta
Na donjoj strani tipkovnice vidimo gumirane pločice za sprečavanje klizanja, nožice za reguliranje nagiba i kanale za provođenje kabela miša i headseta

Zanimljivo je kako je Logitech riješio donju stranu kućišta tipkovnice. Ovdje nalazimo četiri široke, gumirane nožice, namijenjene sprečavanju nehotičnog klizanja po podlozi, kao i dvije nožice za podizanje stražnjeg dijela tipkovnice. Dotične se otvaraju u lijevu i desnu stranu, tako da se neće samostalno spustiti kad tipkovnicu odgurnete od sebe. Odozdo se još nalaze dva kanala, pri čemu je jedan, u obliku slova “U”, namijenjen provođenju kabela od miša – kako on ne bi bježao po stolu, a drugi prolazi čitavom “dužinom” tipkovnice. Pogađate, ovuda ćete provesti kabel headseta. Zgodno rješenje, koje će cijeniti svatko kome smeta da mu kabel headseta počiva na tipkama. Ne bismo imali ništa protiv da su oba kanala malo šira, kako bi mogla prihvatiti deblje kabele miševa i headsetova.

Makro tipki, odvojenih multimedijalnih kontrola, potenciometra za glasnoću zvuka, odmorišta za dlanove i sličnih dodataka nema. Po playlisti se putuje kombinacijom tipki Fn i F9-F12. Prečica Fn+F8 aktivirat će takozvani Game Mode, funkciju koja isključuje tipku Windows i sve ostale tipke koje unutar drivera proglasimo nepoželjnima. Fn+F7 upravlja intenzitetom pozadinskog osvjetljenja, a glasnoću zvuka reguliramo kombiniranjem tipke Fn i sistemskih tipki Print Screen, Scroll Lock i Pause.

Dodatna oprema, ako to tako možemo nazvati, sastoji se od USB 2.0 porta na stražnjem bridu kućišta te nekolicine dodatnih, agresivnije nakošenih tipki (Q, W, E, R, A, S, D i brojevi 1-5), koje bi u teoriji trebale biti još pogodnije za igranje. U praksi se njihovom ugradnjom gubi osjećaj konzistentnosti prilikom tipkanja, a uz nikakvu osjetnu korist u igrama, stoga budućim vlasnicima sugeriramo da se drže tvornički ugrađenih tipki.

Svemogući LGS

Moćni Logitech Gaming Software omogućuje nam da promijenimo funkciju gotovo svake tipke i da upravljamo intenzitetom (ne i bojom) pozadinskog osvjetljenja – ili ga natjeramo na pulsiranje. Postavke se mogu pohraniti u jedan od pet korisničkih profila, pri čemu se svaki od njih može aktivirati automatski, nakon pokretanja odabrane aplikacije.

Tražite li najjeftiniji način da dospijete do mehaničkih prekidača Romer-G, G413 trebao bi vas zanimati, jer radi se o još jednoj kvalitetno odrađenoj tipkovnici iz Logitechove “kuhinje”, jeftinijoj od drugih modela u tvrtkinoj ponudi. Ako, pak, kupujete najpovoljniju mehaničku tipkovnicu na tržištu, budite svjesni da ova nije to – gledajte u smjeru manje razvikanih proizvođača, kao što su Gamdias i Modecom.

Logitech G413

  • Visoka kvaliteta izrade
  • Implementacija pozadinskog osvjetljenja
  • Dobri mehanički prekidači
  • Odlično osigurana od klizanja
  • Moćan softver
  • Cijena
  • Nema RGB osvjetljenje ni odmorište za dlanove
Izrada 9
Softver 10
Mogućnosti 8
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 7