Biste li za 2.500 eura stari automobil zamijenili električnim biciklom?

Projekt koji je pokrenut u Francuskoj, a ranije i u nekoliko drugih zemalja Europske unije, privlači pozornost javnosti, a još ćemo vidjeti može li privući i interes građana

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. travnja 2021. u 13:41

Francuski je parlament prošloga tjedna prihvatio amandman na novi zakon koji se bavi problemima klimatskih promjena, a kojim se predlaže da se građanima subvencionira prelazak na "zelenije" oblike prijevoza. No, za razliku od drugih europskih zemalja koje tradicionalno subvencioniraju samo kupnju električnih automobila, motocikala ili bicikala, u Francuskoj je plan zakonodavaca nešto drugačiji.

Predlaže se, naime, da država svakom građaninu koji odluči poslati svoj stari automobil na otpad plati 2.500 eura u obliku poticaja za kupnju novog – električnog bicikla. Time je prvi puta, barem što se tiče Francuske, uvedena shema kojom bi se aktivno pokušao smanjiti broj zastarjelih vozila na fosilna goriva na cesti. Umjesto, dakle, da se stari automobili zamijene ekološki prihvatljivijim električnim vozilima, vlasti će ovim programom poticaja pokušati smanjiti ukupan broj automobila u prometu.

Francuzi nisu prvi

Sličan program još je prošle godine pokrenut u Litvi. Tamo država građanima koji odluče kupiti novi električni (ali i obični) bicikl, električni romobil, moped ili motocikl, daje po 1.000 eura poticaja. Naravno, preduvjet je da se riješe svojeg starog benzinskog ili dizelskog automobila. U Litvi je ove subvencije već iskoristilo više od 8.500 građana.

Program poput novoga, predloženoga u Francuskoj, već postoji i u Finskoj. Tamo se država brine za 1.000 eura popusta svima koji stare automobile koji zagađuju okoliš odluče zamijeniti za neki novi oblik transporta. Do sada je inicijativu iskoristilo oko 3.200 Finaca, koji su uz državni poticaj kupili preko 2.000 električnih bicikala, oko tisuću novih električnih automobila te stotinjak pokaza za javni prijevoz.

Prije nego Francuska dobije novi način poticanja tranzicije na "zeleni" prijevoz prijedlog amandmana morat će proći i glasanje u Gornjem domu parlamenta. Do tada, pitamo vas – biste li i vi svoj stari automobil odvezli na otpad u zamjenu za 19.000 kuna državnog poticaja za električni bicikl?

Anketa Glasanje do 25.4.2021. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: