Kada ćemo imati leteće aute? Ako se pita Hyundai, do 2030. godine

Do kraja ovog desetljeća u većim bi se gradovima mogle naći flote letećih automobila koji će prevoziti putnike s jednog kraja grada na drugi, ili čak i između gradova, smatra predsjednik Hyundaia za Europu

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. srpnja 2021. u 14:30

Na konferenciji automobilističke industrije Traders' International Automotive Summit, koja se održava u Londonu, danas je, među ostalima, govorio i Michael Cole, generalni direktor Hyundaija za Europu. Dotaknuo se tako nove generacije mobilnosti u gradovima, i to one zračne, u koju je ova južnokorejska kompanija već uložila značajna sredstva. Cole je tom prigodom iznio vrlo zanimljivo predviđanje koje je odmah dospjelo na sve naslovnice.

Prema njegovim riječima, leteći će automobili postati stvarnost već krajem ovog desetljeća. Do 2030. godine tako bismo trebali u velikim gradovima diljem svijeta moći "pod normalno" vidjeti zračne taksije koji prevoze putnike s jednog kraja grada na drugi. Moguće da će ovakve letjelice do tada služiti i za međugradski prijevoz putnika, a prelazak na zračno taksiranje omogućit će smanjenje gradskih prometnih gužvi te zagađenje okoliša.

Budućnost gradskog prijevoza je u zraku

Dakako, Hyundaijev šef ovdje govori o električnim letjelicama s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (tzv. eVTOL), kakve često zovemo letećim automobilima, letećim taksijima ili pak putničkim dronovima. Ova kompanija od ranije razvija sličan koncept za Uber, predstavljen na prošlogodišnjem CES-u.

Hyundaijev koncept letećeg taksija
Hyundaijev koncept letećeg taksija

Njihova vizija naziva se Urban Air Mobility, a okosnica joj je putnički dron koji uzlijeće vertikalno. Nakon toga letjelica mijenja konfiguraciju rotora i krila te prelazi u horizontalno krstarenje. Dizajnirana će biti za brzine horizontalnog leta do 290 km/h na visinama između 300 i 600 metara, te s planiranom autonomijom leta od 100 kilometara.

Cole poručuje da im "treba još vremena kako bi pokrenuli ovaj projekt", ali da je gradska zračna mobilnost svakako dio njihovih planova za budućnost u kojoj žele ponuditi pametna i inovativna rješenja za prijevoz unutar gradova. Prema ranijim najavama Hyundai će u ovaj projekt uložiti milijardu i pol dolara do 2025. godine.