Kina predstavila maglev vlak koji će juriti 600km/h, no još ne postoje brze linije za njega

Magnetno levitacijski (maglev) vlakovi, lebde iznad tračnica pomoću magneta koji stvaraju podizanje i potisak, pri čemu se smanjuje trenje i troškovi održavanja voznog puta

Matej Markovinović utorak, 20. srpnja 2021. u 23:56

Kineska je nacionalna tvrtka CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) predstavila prototip maglev vlaka koji može postići brzine i do 600 km/h još u svibnju 2019. godine, kada su započela i testiranja.

No, nakon više od dvije godine, „prava“ je verzija ovoga vlaka službeno predstavljena ovog utorka u Kingdaou, te kako navode kineski mediji, riječ je o najbržem kopnenom vozilom na svijetu.

Naime, maglev vlaku koji može postići brzinu od 600 km/h, za putovanje od Pekinga do Šangaja, trebalo bi oko dva i pol sata, dok bi putovanje zrakoplovom trajalo tri, a vlakom velikih brzina pet i pol sati, piše HINA.

Kina se tehnologijom magnetno levitacijskih vlakova služi već dvadeset godina, no maglev vlakovi ipak nisu tako česta pojava. Tako, na primjer, Šangaj ima vlak te vrste koji prometuje samo do jedne zračne luke.

Za razvoj ovog vlaka bilo je potrebno gotovo tri godine te je za njega napravljena nova lagana i čvrsta šasija koja djeluje kao temelj za ugradnju nove tehnologije pogona putem magnetske levitacije. Još je 2019. godine jedan od inženjera koji su radili na ovom projektu rekao da ovakvi vlakovi mogu lako predstavljati konkurenciju i putničkim zrakoplovima.

Kako prenosi Global Times, iako ovaj vlak može doseći brzine i do 600 km/h, u Kini još nema linija na kojoj bi on vozio punom brzinom. Međutim, neki gradovi planiraju izgradnju brzih maglev linija među kojima su Šangaj-Hangzhou i Chengdu-Chongqing