Kineski Ehang dobio najveću narudžbu za eVTOL letjelice do sada

Čak 60 putničkih će multirotorksih letjelica Ehanga biti isporučeno malezijskoj kompaniji Aerotree, a kao partneri u projektu zajednički će razvijati uslugu prijevoza putnika u toj zemlji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. ožujka 2022. u 18:09

Jedna od prvih kompanija u svijetu koja je prikazala svoj putnički dron i njime zaista poletjela, kineski Ehang, širi svoje poslovanje i na Maleziju. U toj su zemlji upravo potpisali partnerski ugovor s transportnom tvrtkom Aerotree, koja je od njih naručila 60 putničkih letjelica. Najveća je to pojedinačna narudžba Ehangovih eVTOL putničkih vozila do sada, i velik korak naprijed ka dugo očekivanoj komercijalizaciji putničkih taksija.

60 letećih taksija

Aerotree je naručio 50 letjelica serije EH216, modela koji je javnosti najpoznatiji i koji je predstavljen prije više od pet godina. Povrh toga, narudžba obuhvaća i 10 letjelica tipa VT-30, drugačije konfiguracije, s krilima za horizontalni let te značajno većeg dometa s jednim punjenjem baterija.

Ehang EH216
Ehang EH216

VT-30 može polijeteti vertikalno ili poput klasičnog zrakoplova, a dolet mu je deklariran na 300 kilometara. EH216 karakterizira tek 35 kilometara doleta, maksimalna brzina od 130 km/h te plafon leta od 3.000 metara. U osnovnoj inačici može prevoziti dvoje putnika, a prva je to Ehangova letjelica koja je dobila i certifikat kineske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Ehang VT-30
Ehang VT-30

Osim kupnje 60 letjelica, Aerotree će u Maleziji izgraditi centar za servis i održavanje letećih taksija. U komercijalizaciji zračnog prijevoza putnika sudjelovat će i Ehang kao partner.