Kinezi izradili maglev vlak brzine 600 km/h

Prototip novog vlaka prikazan je javnosti protekloga tjedna. Sada kreću testiranja, a serijska proizvodnja bi trebala početi tijekom 2021. godine

Sandro Vrbanus utorak, 28. svibnja 2019. u 06:00

Dok Japanci testiraju svoju novu inačicu Shinkansen vlakova koji će moći prometovati brzinama do 400 km/h, u Kini se sprema nešto brže od toga. Kineska je nacionalna kompanija CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) izradila novi maglev vlak koji je sposoban postići brzine od čak i do 600 km/h.

Protekloga tjedna Kinezi su prikazali prototip ovog vlaka koji će sada krenuti u testiranja. Nakon njih bi, nekad tijekom 2021. godine, ovakvi vlakovi trebali krenuti u serijsku proizvodnju. Razvoj vlaka trajao je gotovo tri godine, a za njega je razvijena sasvim nova lagana i čvrsta šasija koja je temelj za ugradnju nove tehnologije pogona putem magnetske levitacije.

Ovo bi trebao biti jedan od najbržih maglev vlakova u svijetu

Jedan od glavnih inženjera koji su radili na ovom projektu pojasnio je kako ovakvi vlakovi mogu lako predstavljati konkurenciju i putničkim zrakoplovima, a ne samo drugim vlakovima.

Naime, po njihovim izračunima, na relaciji od Pekinga do Šangaja putovanje ovako brzim maglevom trajalo bi oko 3 i pol sata, uključujući i vrijeme koje je putnicima potrebno za pripremu putovanja, ukrcavanje, kontrole i slično. Običnom brzom željeznicom isto putovanje sada traje 5 i pol sati, a zrakoplovom 4 i pol sata.