Prvi europski Minibus s autonomijom 4. razine dobio dozvolu za prometovanje

Francuska kompanija EasyMile dobila je službeno odobrenje za sudjelovanje u javnom prometu sa svojim autonomnim shuttleovima, i to na četvrtoj razini autonomije

Sandro Vrbanus utorak, 30. studenog 2021. u 06:00

Francuska je službeno prošloga tjedna odobrila tamošnjem proizvođaču autonomnih minibusa, kompaniji EasyMile, prometovanje njihovim vozilima na javnim prometnicama. Prvi je ovo takav slučaj u Europi, gdje vozilo s 4. razinom autonomije ima dozvolu voziti po javnim cestama, bez operatera u vozilu koji bi bio zadužen za kontrolu i preuzimanje nadzora nad vožnjom.

Napredak autonomije

Slijedom dobivene dozvole EasyMile sada pokreće testiranje svojih autonomnih putničkih shuttleova u Toulouseu. Tamo će ova vozila prevoziti putnike u blizini jednog bolničkog kampusa. Proizvođač je dugo radio na tome, a sve je kulminiralo prošloga tjedna dobivanjem dozvole. Ona je zatražena još krajem lipnja, kada je EasyMile morao nadležnima dokazati da je njihova tehnologija sposobna za samostalnu vožnju, kao i da je pouzdana i sigurna.

U proteklih godinu i pol ista je kompanija zabilježila još nekoliko "prvih" postignuća. Postali su prvi vlasnik tehnologije autonomne vožnje koji je u Francuskoj predstavio potpuno samostalna vozila na privatnim cestama, a potom su svoje minibuse s 4. razinom autonomije upogonili i na sedam mjesta diljem svijeta, postavši i u tome svjetski lider.

"Ovo je velik korak prema komercijalizaciji autonomne vožnje, kako na velikim privatnim lokacijama, tako i na javnim cestama. Naša tehnologija može biti primijenjena za prijevoz ljudi i stvari na sve više mjesta, kao što su kampusi, poslovni parkovi, industrijska postrojenja i zatvorena planski izgrađena naselja", poručio je generalni direktor EasyMilea, Benoit Perrin.