Prvi pogled iznutra na Hyperloop kapsule

Virgin Hyperloop One u Dubaiju je predstavio prototip buduće kapsule svojeg Hyperloopa u punoj veličini

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. ožujka 2018. u 09:44

Virgin Hyperloop One grabi velkim koracima prema komercijalizaciji ovog potpuno novog i drugačijeg sustava prijevoza. Dok razvijaju tehnologiju potrebnu kako bi se kapsule velikim brzinama kretale unutar niskotlačnih cijevi, rade i na globalnom širenju, planiranju trasa, te izradi samih kapsula za putnike.

U posljednjih mjesec dana objavili su kako u američkoj saveznoj državi Missouri rade na studiji izvedivosti Hyperloopa, sličan projekt pokrenuli su i u Indiji na relaciji Pune – Mumbai, kao i u Ohiu (moguća linija Chicago-Columbus-Pittsburgh). Sada su, pak, u Dubaiju na sajmu inovacija UAE Innovation Month po prvi puta predstavili i putničku kapsulu budućeg Hyperloopa u stvarnoj veličini.

Posjetitelji ove izložbe imaju priliku ući u putničku kapsulu budućnosti, sjesti i iskusiti kako bi se to bilo voziti u ovakvom sustavu prijevoza. U Dubaiju kompanija također trenutačno pronalazi najbolja rješenja i rute pogodne za izgradnju Hyperloopa, a u svemu imaju i podršku lokalnih vlasti i investitora.

Izloženi putnički vagoni odlikuju se luksuznim interijerom, vrhunskom tehnologijom za zabavu putnika i prikazivanje informacija (infotainment), pa bi vožnja brzinama i preko 700 km/h u njima trebala biti sasvim novo iskustvo, drugačije od onoga kod svih dosadašnjih načina putovanja.