U Dubaiju prikazan demo kineskog letećeg automobila

Nastavlja se invazija projekata raznih letećih multirotorskih "automobila" koji su, prema nekima, budućnost gradske mobilnosti. Ovoga puta kineski Xpeng u Dubaiju je javnosti prikazao svoj X2

Sandro Vrbanus petak, 14. listopada 2022. u 21:01

Još jedan u nizu putničkih letećih dronova prikazan je javnosti. U jednom od najvećih javnih događanja do sada, posjetitelji i novinari u Dubaiju su, početkom ovoga tjedna, imali prilike vidjeti demo let kineskog "letećeg električnog automobila" Xpeng X2, eVTOL letjelice koju je proizveo XPENG AEROHT, podružnica kompanije Xpeng, inače proizvođača električnih automobila (onih pravih, cestovnih).

I cestom i zrakom

Xpeng X2 je, za razliku od nekih konkurenata, stvoren baš kao leteći automobil. To znači da je u stanju voziti cestom, potom iz karoserije rasklopiti rotore i – poletjeti. Tako će, kažu, budućnost mobilnosti iz dvodimenzionalne prerasti u trodimenzionalnu. Model prikazan u Dubaiju za sada još nije imao kotače za vožnju kopnom. Za upravljanje ovim vozilom, dok je ono u zraku, može biti zadužen pilot, ali i sustav autopilota, kažu iz kineske kompanije.

Prikazani model načinjen je većinom od ugljikovih vlakana, minimalističkog je dizajna te nudi zatvorenu kabinu za dvoje ljudi. Tehničke pojedinosti za sada nisu poznate.

Ovo je već peta generacija u razvoju putničke letjelice u ovoj kompaniji, a prema sadašnjim informacijama u prodaji bi se finalni model mogao naći 2024. godine, po cijeni nešto višoj od 156.000 američkih dolara. Osnovnu namjenu mu vide u gradskim letovima na malenim visinama. Mogu to biti letovi u svrhe taksi prijevoza, razgledavanja, ali i za brze intervencije u raznim hitnim slučajevima.