Zbog nezgode u Tokiju Toyota zaustavlja uslugu autonomnog prijevoza paraolimpijaca

Olimpijske igre u Tokiju bile su velika demo platforma za Toyotina rješenja u području mobilnosti, no zbog sudara jednog autonomnog shuttlea s pješakom usluge su do daljnjega obustavljene

Sandro Vrbanus subota, 28. kolovoza 2021. u 14:27

Toyota Motor Corporation globalni je partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a za Igre u Tokiju osigurala je cijelu paletu električnih vozila, uključujući verzije razvijene posebno za podršku Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama koje su se održale ove godine. Japanska je kompanija osigurala oko 3.700 vozila, od kojih je 90% elektrificirano, dok ih dio ima i mogućnosti autonomne vožnje, poput autonomnog shuttlea za prijevoz putnika, e-Palette.

Upravo ovo vozilo ovoga je četvrtka, oko 14 sati po lokalnom vremenu, u Olimpijskom i paraolimpijskom selu u Tokiju izazvalo manju nezgodu. Toyota e-Palette je, dolaskom na jedno raskrižje, započelo skretanje i pritom udarilo u pješaka. Taj pješak bio je slabovidni paraolimpijac koji se trebao natjecati na Paraolimpijskim igrama.

Nema težih posljedica

Brzina vozila prilikom sudara bila je tek oko 1-2 km/h, a sportaš nije teže ozlijeđen. Iako izvori kažu da je u vrijeme nezgode minibus E-Palette bio pod kontrolom čovjeka, koji je njime upravljao putem joysticka, Toyota je odmah do daljnjega obustavila sve usluge prijevoza ljudi ovim vozilima u Tokiju. Prvi čovjek kompanije Akio Toyoda ispričao se zbog incidenta i priznao kako je ovo dokaz da "autonomna vozila još nisu spremna za javne ceste".

No, putem glasnogovornika je iz Toyote poručeno kako ova situacija ne znači da će projekt e-Palette biti zaustavljen izvan Igara. Policijska istraga utvrdit će okolnosti ovog događaja, a cijeli slučaj istražit će i u japanskoj kompaniji.

Toyota e-Palette inače je modularno baterijsko električno vozilo namijenjeno da prometuje bez vozača, osmišljeno kao dio flote autonomnih taksija, shuttleova ili za vožnju u kontroliranom okruženju poput trgovačkih centara ili – kao što vidimo – olimpijskih sela. Ugrađena tehnologija omogućava mu autonomnu vožnju 4. razine.