IDC: Huawei dominira kineskim tržištem pametnih telefona

IDC je objavio informacije o kineskom tržištu pametnih telefona u trećem kvartalu, vodeća je tvrtka Huawei, a listom proizvođača uglavnom dominiraju domaći kineski proizvođači

Matija Pavlić nedjelja, 10. studenog 2019. u 07:00

IDC je objavio podatke o stanju na kineskom tržištu pametnih telefona tijekom trećeg kvartala ove godine. U spomenutom razdoblju, na kineskom je tržištu isporučeno 98,8 milijuna pametnih telefona, što je pad od 3,6% na godišnjoj razini.

Kineskim tržištem pametnih telefona kao i dosad dominiraju domaći proizvođači. Na prvom mjestu nalazi se tvrtka Huawei s 41,5 milijuna isporučenih pametnih telefona i ostvarenim tržišnim udjelom od 42% te rastom od oko 64,6% na godišnjoj razini.

Na drugom se mjestu nalazi tvrtka vivo s 18,1 milijun isporučenih uređaja te tržišnim udjelom od 18,3%. Oppo se nalazi na trećem mjestu s 16,4 milijuna isporučenih uređaja, a Xiaomi na četvrtom s 9,7 milijuna isporučenih uređaja. Te tvrtke imaju tržišni udio od 16,6 odnosno 9,8%.

Prva tvrtka koja nije kineska a nalazi se na ovoj listi je Apple koji je isporučio 8,1 milijuna pametnih telefona te ostvario peto mjesto s tržišnim udjelom od 8,2%. S ove liste jedino su vodeći Huawei i Apple u trećem kvartalu zabilježili rast isporuka, a ostali dvoznamenkasti pad isporuka.