Koronavirus utječe na tržište prijenosnih računala

Prema pisanju portala Digitimes, ODM proizvođači prijenosnih računala u ožujku bi se trebali naći u problemima zbog nestašice komponenti uslijed epidemije koronavirusa

Matija Pavlić utorak, 18. veljače 2020. u 06:00

Polako počinje pristizati sve više izvješća o posljedicama epidemije koronavirusa na IT industriju. Jednu od takvih izvješća bavi se tržištem prijenosnih računala a prenosi ga internetska stranica Digitimes.

Ističe se da su ODM-ovi ponovno pokrenuli proizvodnju prijenosnih računala u kineskim postrojenjima, no suočavaju se s nestašicom komponenti odnosno suočiti će se s nestašicom počevši od ožujka. Takav razvoj događaja zasigurno će promijeniti procjene vezane za broj isporučenih prijenosnih računala u prvom kvartalu ove godine, što bi trebalo dovesti do pada isporuka između 29 i 36%.

Tvrtka Quanta Computer koja između ostalog proizvodi MacBook Air i MacBook Pro prijenosnike intenzivirala je proizvodnju u svojem postrojenju smještenom u Tajvanu, no takav potez neće riješiti skorašnji problem nedostatka komponenti. Inače analitičari tvrtke Gartner predviđaju pad isporuka prijenosnika na godišnjoj razini, s izuzetkom premium sektora ultraprijenosnika.