Mobilno plaćanje će do 2022. godine biti tržište s vrijednošću od 1,3 bilijuna dolara

Prema novom istraživanju tržište mobilnog plaćanja će u idućim godinama doživjeti veliki rast te bi njegova vrijednost do 2022. godine trebala biti 1,3 bilijun američkih dolara

Matija Pavlić ponedjeljak, 1. srpnja 2019. u 06:00

Internetska stranica ResearchAndMarkets donosi istraživanje o stanju na tržištu platformi za mobilno plaćanje te predviđanja što se tiče budućnosti toga tržišta.

Ističe se velik rast platformi za mobilno plaćanje kako na razvijenim tako i na tržištima u razvoju, a za 2019. godinu se spominje dinamično tržište te mnogobrojne tvrtke koje su se uključile na tržište (Amazon, Facebook te tvrtke s tržišta mobilnih uređaja kao što su Apple, Google, Samsung i Huawei).

Platforme kao što su Google Pay, Samsung Pay, Apple Pay, Huawei Pay i Xiaomi Mi Pay zaslužne su za širenje mobilnog plaćanja.

Istraživanjem su obuhvaćena mobilna plaćanja putem digitalnih novčanika, NFC-a, QR kodova, transfera novčanih sredstava putem SMS-a te općenito sve alternative klasičnom plaćanju gotovinom i klasičnom plaćanju kreditnim karticama.

Do 2022. godine tržište bi trebalo zabilježiti rast vrijednosti sa sadašnjih 348 milijardi dolara na 1,3 bilijuna dolara. U istraživanju se spominju i telekomunikacijski operateri koji nude vlastite usluge mobilnog plaćanja.