SAD: Pokemon Go u vožnji prouzročio milijunske štete

Istraživači sa Sveučilišta Purdue iz Indiane objavili su rad u kojem se upozorava na posljedice neodgovornog igranja Pokemon Go-a prošlog ljeta

Matija Pavlić ponedjeljak, 27. studenog 2017. u 15:01

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue smještenom u Indiani odlučili su istražiti posljedice koje je izazvalo neodgovorno igranje Pokemon Go-a na vrhuncu njegove popularnosti, u ljeto 2016. godine.

U istraživačkom radu nazvanom "Death by Pokemon Go" istražuju se negativne posljedice igranja Pokemon Go-a za vrijeme vožnje, a sam rad je ograničen samo na incidente u prometu koji su se dogodili u okrugu Tippecanoe koji pripada Indiani.

Utvrđeno je kako je u prvih 148 dana od predstavljanja igre (od srpnja 2016. godine), ukupna šteta od neodgovornog igranja Pokemon Go-a u vožnji dosegla iznos koji se kreće između 5,2 i 25,5 milijuna dolara. U to su uključeni šteta u nesrećama te pretrpljene ozljede, a svemu treba pridodati i dva tragično izgubljena života.

Prema procjeni, troškovi su na nacionalnoj razini (na razini čitavog SAD-a) u tih 148 dana dosegli razinu između 2 i 7,3 milijarde dolara. U tih istih 148 dana unutar spomenutog okruga Tippecanoe zabilježeno je 286 više prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, od čega se 134 nesreća može direktno povezati s neodgovornim igranjem Pokemon Go-a.

Istraživanjem je utvrđeno kako je veći broj nesreća zabilježen upravo u blizini mjesta gdje se nalaze takozvana PokeStop mjesta (gdje igrači mogu dobiti razne besplatne predmete) i "arena" za Pokemon borbe.