Umjesto pravih nogometnih navijača na TV-u bismo mogli slušati efekte iz FIFE 20

Engleska Premier liga nastavlja se 17. lipnja pred praznim tribinama, a vodstvo lige razmatra zanimljivu mogućnost kako osigurati televizijske prijenose s boljom "atmosferom"

Sandro Vrbanus petak, 5. lipnja 2020. u 15:02

Pandemija koronavirusa još nije zaustavljena, ali život mora ići dalje, pa tako i nogomet. U Engleskoj je odlučeno da će se njihovo najelitnije nogometno natjecanje, Premier liga, nastaviti 17. lipnja, a posljednjih devet kola bit će odigrano pred praznim tribinama. Kako atmosfera praznog stadiona ne bi bila pretjerano sablasna u televizijskim prijenosima, a i na samoj utakmici, već su se pojavile određene ideje o uvođenju virtualnih navijača.

Nedavno je tako londonski klub West Ham razmatrao opciju da navijače na stadion dovede preko Zooma, a čelnici lige sada raspravljaju i o mogućnosti ubacivanja umjetnih efekata stadionskog navijanja i atmosfere poznatih iz igre FIFA 20.

Iz igre u TV prijenos

Prijedlog o kojem se govori tiče se isključivo televizijskih prijenosa, koji bi mogli bez navijača biti "dosadni", pa je do čelnika lige došla zanimljiva ideja. Kad se utakmice Premier lige budu igrale bez navijača, TV kuće imale bi njihove prijenose na dva kanala istodobno. Na jednome bi bio pravi zvuk s utakmica uz dodatak komentatora, dok bi na drugom kanalu bila i umjetno dodana buka virtualnih navijača, preuzeta iz spomenute videoigre.

TV kanal BT Sport već je ovu ideju isprobao u prijenosu utakmica njemačke Bundeslige, i kažu kako su, prema njihovim podacima, gledatelji dobro prihvatili umjetnu buku navijača. Nekima je očito draže imati i takav zvuk nego slušati sablasnu prazninu stadiona bez navijača. Drugima je, pak, ova opcija neprirodna i nije im se svidjela.

Upravo iz razloga što ovaj novitet izaziva podijeljena mišljenja, engleska TV kuća Sky predlaže paralelne prijenose – sa i bez umjetne buke – kako bi gledatelji mogli odabrati što im vše odgovara. Konačna odluka vodstva lige još nije poznata.

Umjetno podizanje atmosfere

O sličnom rješenju popunjavanja tišine umjetnim zvukovima navijača govori se i u Španjoslkoj La Ligi, gdje razmatraju i da tehnologijom proširene stvarnosti na stadione, u TV prijenosima, smjeste digitalne navijače.

Englezi će također razmotriti i uključivanje mikrofona na kamerama u tunelu stadiona, kao i slanje istih u svlačionice te u blizinu klupe s pričuvama. Sve to čini se kako bi se dodatno "podigla atmosfera" u televizijskim prijenosima u kojima će, nasumnjivo, nedostajati pravog ugođaja.