AniFaceDrawing: crtač anime portreta za profesionalce i početnike

Alat omogućava stvaranje portreta u anime stilu, poboljšava nacrtane skice i generira odgovarajuće slike u boji

Mladen Smrekar utorak, 8. kolovoza 2023. u 16:10
AniFaceDrawing generira visokokvalitetne portrete pomoću umjetne inteligencije 📷 JAIST
AniFaceDrawing generira visokokvalitetne portrete pomoću umjetne inteligencije JAIST

Izrada profesionalnog anime portreta uz pomoć umjetne inteligencije izazovno je zbog jedinstvenih karakteristika i apstraktne prirode stila anime umjetnosti. No, ulaznim skicama često nedostaju detalji i informacije o obliku, što povećava složenost izrade. Kako bi se uhvatili u koštac s ovim problemom, Japanci su razvili AniFaceDrawing, visokokvalitetni sustav za pomoć pri crtanju anime portreta koji čak i početnicima omogućuje stvaranje anime crteža profesionalnih standarda.

Alat koji su osmislili istraživači Japanskog naprednog instituta za znanost i tehnologiju (JAIST) i Sveučilišta Waseda nudi pomoć pri progresivnom crtanju i pomaže u generiranju anime portreta iz skica slobodnom rukom.

Korisničko sučelje AniFaceDrawinga za pomoć pri crtanju 📷 JAIST
Korisničko sučelje AniFaceDrawinga za pomoć pri crtanju JAIST

AniFaceDrawing se temelji na Source-to-Image (S2I) dubokom učenju koje usklađuje sirove skice s latentnim vektorima generativnog modela. Pritom primjenjuje strategiju obuke u dvije faze kroz unaprijed obučen Style Generative Adversarial Network (StyleGAN), generativni model koji koristi kontradiktorne mreže za generiranje novih slika.

Princip rada novog japanskog alata za pomoć pri crtanju anme portreta  📷 JAIST
Princip rada novog japanskog alata za pomoć pri crtanju anme portreta JAIST

Istraživači su se poslužili novom strategijom "raspetljavanja na razini poteza" (stroke-level disentanglement) koji korisnicima omogućuje manipulaciju parametrima atributa i veću autonomiju nad svojstvima generiranih slika. 

AniFaceDrawing su testirali studenti  koji su pomoću alata rukom iscrtavali digitalne portrete u anime stilu s opcijom prebacivanja između grubog i detaljnog načina navođenja za crtanu sliku. Pokazalo se da sustav učinkovito podržava stvaranje portreta u anime stilu, poboljšava skice i generira odgovarajuće slike u boji.

Štoviše, čak i početnici mogu napraviti suvisle skice i dobiti visokokvalitetne umjetničke crteže u boji, bez obzira na redoslijed crtanja ili ma koliko loše bile početne skice, hvale se tvorci AniFaceDrawinga, alata koji će biti predstavljen na ACM SIGGRAPH 2023, https://s2023.siggraph.org/ glavnoj konferenciji za računalnu grafiku i interaktivne tehnike.