Google najavljuje AI jezični model koji će razumjeti tisuću jezika

Umjetna inteligencija koja stoji iza sustava za generiranje sadržaja, automatskih prevoditelja i sličnih usluga, u Googleovoj će izvedbi u skorijoj budućnosti biti prilagođena gotovo svim važnijim jezicima

Sandro Vrbanus petak, 4. studenog 2022. u 06:00

Google je pokrenuo nekoliko važnih inicijativa vezanih za umjetnu inteligenciju, kako bi njihovi alati mogli biti dostupni većem broju korisnika diljem svijeta te kako bi ih kreativci iz najrazličitijih područja mogli upotrijebiti u raznovrsnim zadacima. Prvi korak ka tome bit će izrada jezičnog modela, koji je u stanju "razumjeti" i raditi s čak tisuću jezika. U svijetu se trenutačno aktivno koristi više od 7 tisuća jezika, od kojih ih je vrlo malen dio zastupljen online – a kada je riječ o AI jezičnim modelima, oni većinom rade s engleskim.

Trenirat će godinama

Stoga će Googleova inicijativa biti korisna manje zastupljenim zajednicama i omogućiti komuniciranje te rad s umjetnom inteligencijom na globalnoj razini. Njihovi jezični modeli imat će ključnu ulogu u tome, no prije svega moraju "naučiti" služiti se prirodnim jezicima iz svih krajeva svijeta. U prvom valu uključivat će tisuću najčešće korištenih. Da nije riječ o jednostavnom pothvatu, govori i činjenica da Google predviđa kako bi proces "učenja" mogao potrajati nekoliko godina, a u njemu će sudjelovati i jezični stručnjaci specijalizirani za pojedine jezike.

Kada bude završen, ovaj sustav moći će "razumjeti" tisuću jezika i služiti se njima u razne svrhe – od kreiranja ilustracija, pisanja teksta, pa sve do izrade univerzalnih trenutačnih sustava za prevođenje.

U budućnosti, kažu iz Googlea, vide i da će njihov AI sustav služiti umjetnicima i stvarateljima različitih sadržaja. Za sada već imaju Imagen i Imagen Video, sustave koji pretvaraju prirodni jezik u 2D ilustracije ili video zapise. Sljedeći koraci u razvoju ovakvih modela idu ka generiranju 3D scena, realističnih audio zapisa (poput govora ili glazbe), kao i pisanja teksta prirodnim jezikom.¸

Kao jedan od primjera ističu svoj eksperimentalni sustav Wordcraft, izrađen na "samosvjesnom" sustavu LaMDA. Njega već sada odabrani autori mogu iskoristiti u stvaranju priča i pisanju raznih tekstova. Neki od njih sudjelovali su nedavno i na specijaliziranoj radionici, a svoje (i LaMDA-ine) radove podijelili su na ovom mjestu.