I Google se pohvalio svojim AI generatorom video isječaka

Utrka za što boljim sustavom umjetne inteligencije koji stvara audio i video sadržaje zaoštrava se – nakon Mete, i Google je predstavio svoj sustav za automatizirano generiranje videa na zahtjev

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. listopada 2022. u 06:00

Sve je počelo sustavom DALL-E, specijaliziranim za stvaranje ilustracija na temelju teksta, a potom je nekoliko sličnih sustava nastalo i usavršavano. Danas postoji nekoliko vrlo kvalitetnih platformi koje vam mogu ponuditi različite oblike slika i ilustracija samo na temelju tekstualnog opisa, a neki su odlučili otići i korak dalje. Prvo je, prošloga tjedna, Meta predstavila svoj sustav Make-A-Video, a samo nekoliko dana nakon toga sličnu je stvar prikazao i Google.

Oni su još jednom nadogradili svoj AI nazvan Imagen, pa iz njega sada, osim slika, stvaraju i kratke video zapise – prema prikazanome, više rezolucije i općenito kvalitetnije nego one koje je kao Metin demo nedavno predstavio Mark Zuckerberg.

5 sekundi AI videa

Imagen Video difuzijski je model umjetne inteligencije koji već sada može stvarati video isječke rezolucije 1280×768 piksela pri 24fps, a radi na kaskadni način. Kako je opisano u pratećem radu, prvi korak u izradi videa jest procesiranje prirodnog jezika i razumijevanje naredbe. Potom se stvara grubi okvir videa niske rezolucije (16 sličica veličine tek 24×48 piskela pri 3 fps). Taj se rezultat potom rafinira i povećava kako bi se dobila finalna verzija. Ona za sada uključuje 128 frameova spomenute visoke rezolucije, što daje isječak dug 5,3 sekunde.

Kao i u slučaju slikovnih modela, niti ovaj nije savršen. Iz Googlea poručuju da je Imagen izvorno treniran na podacima iz kojih su izbačeni lažni, rasistički, mrziteljski, nasilni, eksplicitni ili drugi štetni sadržaji. Međutim, set podataka za treniranje umjetne inteligencije i dalje nije savršen, pa rezultati i dalje ponekada uključuju uvredljive predrasude i stereotipe koje je daleko teže filtrirati. Iz tog razloga, sve dok takvi problemi ne budu riješeni, Imagen Video neće biti dostupan javnosti.

Do tada, možemo gledati njihovu demo stranicu i proučavati primjere automatski generiranih videa koje su nam ponudili.