Imate pjesmu, nemate tekst? Umjetna inteligencija piše stihove za instrumentalnu glazbu 

U Laboratoriju za obradu prirodnog jezika Sveučilišta Waterloo osmislili su LyricJam, AI sustav koji stihove generira u realnom vremenu 

Mladen Smrekar četvrtak, 12. kolovoza 2021. u 18:09

Na Sveučilištu Waterloo postoji Laboratorij za obradu prirodnog jezika u kojem profesorica Olga Vechtomova već nekoliko godina istražuje kreativne primjene umjetne inteligencije. Tako je tamo osmišljen i sustav koji uči načine glazbenog izražavanja raznih umjetnika i stvara stihove u njihovom stilu.

"Nije svrha napisati pjesmu..."

Nedavno je Vechtomova uz pomoć studenata Gaurava Sahua i Dhruva Kumara razvila tehnologiju koja se oslanja na različite aspekte glazbe, poput napredovanja akorda, tempa i instrumentacije za sintetiziranje tekstova koji odražavaju raspoloženje i emocije izražene glazbom uživo.

Dok glazbenik ili bend svira instrumentalnu glazbu, sustav kontinuirano prima sirove audio isječke koje neuronska mreža obrađuje kako bi generirala nove stihove. Umjetnici zatim mogu koristiti retke za sastavljanje vlastitih pjesama.


"Svrha sustava nije napisati pjesmu za umjetnika", objašnjava Vechtomova. "Umjesto toga, želimo pomoći umjetnicima da ostvare vlastitu kreativnost. Sustav generira poetske crtice s novim metaforama i izrazima, što potencijalno vodi umjetnike kreativnim smjerovima koje dosad nisu istraživali."


Profesorica Olga Vechtomova i  jen tim iz Laboratorija za obradu prirodnog jezika na Sveučilištu Waterloo
Profesorica Olga Vechtomova i jen tim iz Laboratorija za obradu prirodnog jezika na Sveučilištu Waterloo

Generiranje stihova

Neuronska mreža koju su osmislili istraživači saznaje koje su lirske teme, riječi i stilski izričaji povezani s različitim aspektima glazbe snimljenim u svakom audioisječku. Istraživači su tako primijetili da su tekstovi generirani za ambijentalnu glazbu vrlo različiti od onih za optimističnu glazbu.

Istraživači su proveli i studiju u kojoj su glazbenici svirali žive instrumente dok koriste njihov sustav. 

"Jedan neočekivani nalaz bio je da su sudionici bili ohrabreni generiranim stihovima da improviziraju", otkriva Vechtomova. "Stihovi su tako nadahnuli umjetnike da malo drugačije strukturiraju akorde i odvedu svoju improvizaciju u novi smjer od prvotno predviđenog. Neki su glazbenici također koristili stihove kako bi provjerili ima li njihova improvizacija željeni emocionalni učinak."

Nekritički partner

Dugi zaključak studije istaknuo je kokreativni aspekt iskustva. Sudionici su komentirali kako su sustav doživjeli kao nekritičkog partnera, što ih je ohrabrilo da sviraju svoje instrumente čak i ako nisu aktivno pokušavali napisati tekst.

Otkako je objavljen u lipnju ove godine, LyricJam je isprobalo više od 1500 korisnika širom svijeta. Istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Warterloo objavljeno je na arXivu, a javno će biti predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji o kreativnosti računanja ovog rujna. Glazbenici zainteresirani za isprobavanje LyricJama mogu mu pristupiti putem ove internetske adrese