Kina odobrila javnu upotrebu domaćih chatbotova nalik ChatGPT-u

Odobrenje kineskih regulatora dobili su tehnološki divovi kao što su Baidu, SenseTime, Alibaba i ByteDance koji je vlasnik TikToka

Mladen Smrekar nedjelja, 3. rujna 2023. u 12:20
Kineske tehnološke tvrtke razvijaju dvojezične modele koji podjednako dobro rade na engleskom kao i na mandarinskom 📷 freepik
Kineske tehnološke tvrtke razvijaju dvojezične modele koji podjednako dobro rade na engleskom kao i na mandarinskom freepik

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) službeno je odobrila brojnim tehnološkim tvrtkama na čelu s Baiduom da masovno ponude svoje chatbotove koje pokreće umjetna inteligencija. Prethodno su tamošnje kompanije mogle provoditi samo male javne testove.

Dvojezični modeli

Kineske tehnološke tvrtke potrošile su milijarde na razvoj UI modela nakon što je OpenAI-jev ChatGPT stekao veliku popularnost. Procjenjuje se da će tvrtka sa sjedištem u SAD-u u idućoj godini uprihoditi milijardu dolara, navodi se u nedavnom izvješću The Informationa.

Kineske tehnološke tvrtke razvijaju dvojezične modele koji podjednako dobro rade na engleskom kao i na mandarinskom. To im omogućuje ne samo ulazak u veliko lokalno tržište, već i na globalno na kojem se već nalazi ChatGPT.

Politika čvrste ruke

Dok SAD još uvijek smišlja kako pristupiti umjetnoj inteligenciji, Kina je još u travnju otkrila svoje, prilično strogo i restriktivno stajalište o umjetnoj inteligenciji. No, novi potezi daju naslutiti da se polako odustaje od politike čvrste ruke kad je riječ o nadzoru nove tehnologije.

Pravila koja su stupila na snagu 15. kolovoza zahtijevaju od tvrtki da traže odobrenje vlade prije početka pružanja usluga velikom broju korisnika. No, sada je CAC navodno odobrio 11 tvrtki pokretanje ovih usluga, od kojih su mnoge već u funkciji. 

Popularni Ernie

Kineski pretraživački div Baidu bio je jedna od prvih kompanija čiji je bot pokretan umjetnom inteligencijom postao dostupan korisnicima. Baiduov Ernie bot predstavljen je u ožujku, ali je pristup javnosti bio ograničen. Nakon nedavnih odobrenja, Ernie je učas postao najpopularnija aplikacija na kineskom App Storeu.

Korisnicima je postao dostupan i SenseBot kompanije SenseTime, a svoje botove lansirala su još tri kineska UI startupa. Odobrenje će pogurati i Alibabin UI model Tongyi Qianwen čija je pojava svojedobno izazvala veliku buru u Kini.

Bitka za milijardu korisnika

Odobrenja Kineske uprave za kibernetički prostor za svoje UI ponude dobili su i ByteDance koji je vlasnik TikToka i Tencent, najveća svjetska gaming kompanija po prihodima, ali je zasad malo dostupnih informacija o čemu je riječ. 

U svakom slučaju ovo su značajne vijesti i dozvola kineskog regulatora znači uspjeh ili propast za svaku kompaniju koja izlazi na tržište od milijardu ljudi. OpenAI-jev ChatGPT nedostupan je u zemlji, a korisnici su željni nove tehnologije. Tko pri izađe na tržište s novom ponudom privući će više korisnika i steći nedostižnu prednost bržim podešavanjem ponude željama kupaca.