Meta izradila digitalni model za bolju protetiku i realnije avatare

MyoSuite je realističan alat za simulaciju mišićno-koštanog sustava koji radi do 4000 puta brže od najsuvremenije protetike

Mladen Smrekar subota, 28. svibnja 2022. u 15:51

Istraživači u Metinom laboratoriju za istraživanje umjetne inteligencije i Laboratoriju za neuromehaničko modeliranje i inženjerstvo Sveučilišta Twente u Nizozemskoj razvili su MyoSuite, okvir otvorenog koda koji kombinira napredne mišićno-koštane modele s naprednom umjetnom inteligencijom za stvaranje "digitalnih ljudi" koji oponašaju složene pokrete.

Realistične simulacije

Ovi digitalni modeli mogu izraditi realistične simulacije mišićno-koštanog sustava čak 4000 puta brže od trenutne protetike. Istraživači tvrde da modele mogu utrenirati tako da rade određene složene motoričke pokrete, poput okretanja olovke ili rotiranja ruke.

Iako je glavni cilj alata modelirati složeno ljudsko kretanje kako bi se pomoglo u razvoju protetike, on se potencijalno može koristiti za i osmišljavanje novih tehnika fizičke rehabilitacije i kirurgije.

Interakcija s egzoskeletima

"Kad bismo mogli predvidjeti ishod robotske terapije, onda bismo je mogli optimizirati za pacijenta i pružiti mu uistinu personaliziran i isplativ tretman", kaže profesor Massimo Sartori.

Modeli se mogu utrenirati tako da rade složene motoričke pokrete
Modeli se mogu utrenirati tako da rade složene motoričke pokrete

MyoSuite bi se također mogao osposobiti za interakciju s egzoskeletima i simulaciju stanja poput umora mišića ili puknuća tetiva te osposobiti oštećene robote.

Realističniji avatari

Iako je rađen za potrebe Meta, MyoSuite trebao bi imati otvoreni kod za podršku drugim istraživačima. Meta uostalom nije prva tvrtka koja je napredovala u području protetike; nedavno je Intel lansirao "neuromorfni" čip za duboko učenje koji bi trebao upravljati protetskim udovima.

Intelov neuromorfni čip Loihi 2
Intelov neuromorfni čip Loihi 2

A kad je riječ o metaverzumu, MyoSuite bi se mogao integrirati u programe kao što je Horizon Worlds, čime bi se razvili realističniji avatari.