Nagrađeni japanski roman napisan je uz pomoć ChatGPT-a

Primajući prestižnu nagradu Akutagawa, spisateljica Rie Kudan otkrila je zašto se prilikom pisanja koristila umjetnom inteligencijom

Mladen Smrekar petak, 26. siječnja 2024. u 10:20
"Ovaj je roman napisan potpunom upotrebom generativne umjetne inteligencije", rekla je Kudan u svom govoru

Nakon što je Rie Kudan prošlog tjedna primila prestižnu književnu nagradu Akutagawa, ova 33-godišnja japanska spisateljica otkrila je da je mali dio njezine knjige "Tokyo-to Dojo-to" (Tokijski toranj simpatija) doslovce prepisan s ChatGPT-a. "Ovaj je roman napisan potpunom upotrebom generativne umjetne inteligencije", rekla je Kudan u svom govoru. "Vjerojatno je oko 5 posto cijelog teksta napisano izravno iz generativne umjetne inteligencije."

Praktički besprijekoran roman

Povjerenstvo za dodjelu nagrada pohvalilo je roman kao "praktički besprijekoran". Radnja mu je smještena u blisku budućnost i odvija se u društvu koje ovisi o umjetnoj inteligenciji. Jedan od glavnih likova, arhitektica Sara Makina, u Tokiju dizajnira toranj za "suosjećajnu rehabilitaciju kriminalaca", ali pritom razvija "nedoumice oko projekta". Jedna od tema knjige je način na koji "nejasne riječi" brkaju ideje o pravdi, a Kudan se obratila ChatGPT-u da ih što vjernije reproducira, kažu kritičari.

Kudan je uz pomoć umjetne inteligencije progovorila o temama iz svog osobnog života za koje je "mislila da ne može nikome reći". Takvo je eksperimentiranje postalo hrana za fikciju. "Kad umjetna inteligencija nije rekla ono što sam očekivala, ponekad sam odražavala svoje osjećaje u riječima glavnog lika", objašnjava spisateljica.

Misteriozno i bizarno

Nagrada Akutagawa, koja se svake dvije godine dodjeljuje piscima u usponu, nazvana je po japanskom piscu s početka 20. stoljeća Ryunosukeu Akutagawi. Ovog "oca japanske kratke priče" privlačilo je misteriozno i ​​bizarno, a to je kriterije kojeg se pokušava držati i žiri koji dodjeljuje nagradu s njegovim imenom. Tako je izbor pao i na roman koji se napisan uz suradnju umjetne inteligencije. 

Pojava AI generatora teksta uznemirila je mnoge književnike, uključujući Jodi Picoult, Georgea RR Martina i Jonathana Franzena koji su OpenAI optužili za "sustavnu krađu" njihovog rada koji je korišten za obuku ChatGPT-a.

Japanska spisateljica pak namjerava i dalje surađivati s chatbotom: "Planiram nastaviti profitirati od upotrebe umjetne inteligencije u pisanju svojih romana i pritom dopustiti da se moja kreativnost izrazi u potpunosti", kaže Kudan.