Najnoviji kineski chatbot se zove 'Chat Xi PT' i treniran je na djelima predsjednika Xi Jinpinga

Kina uvodi 'Chat Xi PT', novi AI chatbota treniran na političkoj filozofiji predsjednika Xi Jinpinga, dok vlast nastoji uravnotežiti razvoj AI sa strogom kontrolom sadržaja i usklađenošću sa socijalističkim vrijednostima

Ivan Podnar petak, 24. svibnja 2024. u 15:20
📷 Ilustracija: DALL-E
Ilustracija: DALL-E

Kina je predstavila novi chatbot temeljen na političkoj filozofiji predsjednika Xi Jinpinga, poznatoj kao "Xi Jinpingova misao o socijalizmu s kineskim karakteristikama za novo doba", izvještava The Register. Ovaj najnoviji LLM model razvijen je od strane Istraživačkog centra pod nadzorom kineske Uprave za kibernetički prostor i treniran je na službenom i odobrenom sadržaju. Stvaranje LLM-a slijedi napore kineskih dužnosnika da šire Xijeve ideje o politici, ekonomiji i kulturi u različitim formatima.

Uprava za kibernetički prostor (CAC)
Uprava za kibernetički prostor (CAC)

Usklađen s temeljnim vrijednostima

Novi model, koji se trenutno testira, može, kao i svi popularni chatbotovi na Zapadu, odgovarati na pitanja, stvarati izvješća, sažimati informacije i prevoditi između kineskog i engleskog jezika, medjutim, sve je oko interpretacije misli velikog vodje. Cilj je chatbota osigurati da generirani sadržaj bude usklađen s temeljnim kineskim socijalističkim vrijednostima i ne sadrži ništa što bi kritiziralo državnu vlast.

Kineski tehnološki divovi poput Baidua i Alibabe moraju osigurati da njihovi chatbotovi Ernie i Doubau strogo kontroliraju sadržaj vezan uz Xija ili druge osjetljive političke teme. Kako bi im u tome pomogli, kinesko Udruženje za kibernetičku sigurnost objavilo je bazu "visokokvalitetnih i pouzdanih podataka" koji se uvelike oslanjaju na vladine dokumente i državne medije.

Ernie 3.5 Chatbot
Ernie 3.5 Chatbot

Ovaj potez Pekinga odražava nastojanje da se kontrolira kako AI informira kineske korisnike interneta, dok se istovremeno pokušava potaknuti razvoj umjetne inteligencije i stvoriti rivale poput ChatGPT-a.

Zakon za kibernetički prostor

"Generativne mjere za umjetnu inteligenciju" kineske Uprave za kibernetički prostor je zakon na snazi od 15. kolovoza prošle godine i sadrži vrlo stroga pravila. Navodi da AI servisi ne smiju generirati sadržaj "koji potiče subverziju nacionalnog suvereniteta ili rušenje socijalističkog sustava", ili "koji zagovara terorizam ili ekstremizam, promiče etničku mržnju i etničku diskriminaciju, nasilje i opscenost, kao i lažne i štetne informacija."

Učiti od Xija

Nebrojeno knjiga objavljeno je u Xijevo ime, a njegova najprodavanija izdanja obično zauzimaju središnje mjesto na sajmovima knjiga. Popularne platforme za vijesti, poput portala u vlasnistvu kompanije Tencent, imaju na vrhu stranica tekstove iz službenih medija, često ono što je poteklo od Xija.Tencentov portal s vijestima jedan je od najvećih internetskih portala s vijestima u Kini, s više od 25 kanala koji pokrivaju sve vrste vijesti.

📷 Izvor: European Union, 2024, CC BY 4.0
Izvor: European Union, 2024, CC BY 4.0

I školska djeca proučavaju njegova djela. Postoji i aplikacija za tu svrhu. Xuéxí Qiangguo je mobilna aplikacija prvenstveno napravljena za podučavanje i proučavanje misli Xi Jinpinga. Naziv aplikacije je igra riječi na ime Jinpinga. Xuéxí može značiti "učiti" ili "učiti od Xija". Dizajnirana je od strane Alibaba Grupe. Ima više od 100 milijuna aktivnih korisnika i bila je najpreuzimanija aplikacija, nadmašivši društvene medijske aplikacije kao što su WeChat i TikTok (poznat i kao Douyin na mandarinskom jeziku), prije nego što ju je nadmašila aplikacija Nacionalnog centra za borbu protiv prijevara. 

Logotip aplikacije Xuéxí Qiangguo
Logotip aplikacije Xuéxí Qiangguo