Ovaj virtualni model mogao bi vas zamijeniti na video konferencijama

Rad od kuće te beskonačni sastanci preko Skypea, Teamsa ili Zooma mnogima su već postali naporni. Ekipa koja se bavi filmskim efektima izradila je AI pomoćnika koji bi mogao dio posla preuzeti na sebe

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. studenog 2020. u 05:30

Tim kompanije Digital Domain, specijalizirane za filmske vizualne efekte, iskoristila je mogućnosti umjetne inteligencije i svoju stručnost u 3D vizualizaciji za izradu "umjetnog autonomnog čovjeka". Krstili su ga Douglas, jer je prva verzija načinjena prema liku njihovog direktora istraživanja i razvoja, Douga Roblea, koji je "donirao" svoj lik.

Sustav je proučio stotinjak sati Dougovog bivanja pred ekranom te analizirao njegove pokrete i izraze lica prilikom razgovora ili čitanja knjige, sve to u raznim uvjetima osvjetljenja. Iz tih podataka sustav strojnog učenja je "naučio" kako se Doug ponaša i potom njegovo ponašanje prenio u virtualni svijet te aplicirao na autonomnog robotskog Douglasa. Sada ovaj virtualni lik može zamijeniti svojeg stvarnog "blizanca" u video konferencijama putem Zooma, gdje će izgledati kao da se na call spojio pravi čovjek.

Virtualni Douglas
Virtualni Douglas

Na video call pošaljite zamjenika

Osim realističnog izgleda, u Douglasa je ugrađen i sustav koji može komunicirati s drugima, razumjeti ih (poput virtualnog asistenta), odgovarati na pitanja u stvarnom vremenu, te pamtiti lica ljudi s kojima je bio na video konferenciji. Iz Digital Domaina, tvrtke koja je radila vizualne efekte za, primjerice, Titanic i Avengerse, kažu da je ideja ovakve digitalne avatare koristiti kao pomoćnike u video pozivima službi za korisnike. Oni bi tamo mogli zamijeniti prave ljude u nekim osnovnim repetitivnim zadaćama, te im tako uštedjeti vrijeme.

Za treniranje i izgradnju novog lika na temelju Douglasa potrebno je tek 30 minuta zvučnog ili 10 minuta video zapisa bilo koje osobe, a potom se ona može digitalizirati i pretvoriti u novog virtualnog pomoćnika. Jednog dana, tko zna, možda biste si mogli nabaviti ovu tehnologiju, na nju aplicirati svoje lice i glas, te pustiti virtualnu verziju sebe da vas zamijeni u beskonačnim Zoom konferencijama sa suradnicima – dok vi za to vrijeme možete raditi nešto drugo ili jednostavno odmarati.

Douglas još nije na toj razini, a kako bi izgledao virtualni sugovornik danas, pogledajte u videu.