Samo u Kini: AI robot brine o ljudskim embrijima u umjetnim maternicama

Journal of Biomedical Engineering objavljuje rad kineskih znanstvenika koji su stvorili su robotski sustav koji dadilja ljudske embrije dok rastu u umjetnim maternicama

Mladen Smrekar srijeda, 9. veljače 2022. u 06:00

Kad pomislimo na ljude pod nadzorom umjetne inteligencije u umjetnim maternicama, mislimo na distopijsku znanstveno-fantastičnu budućnost nalik onoj u "Matrixu". Međutim, kineski istraživači koji stoje iza vrlo stvarnog projekta vjeruju da će njihov novi sustav pomoći u povećanju kineske populacije jer im se zemlja trenutno suočava s najnižom stopom nataliteta u posljednjih šest desetljeća.

Sigurnost umjetne maternice

Naime, istraživači s Instituta za biomedicinsko inženjerstvo i tehnologiju Suzhou  osmislili su robota za stalno praćenje i brigu o ljudskim embrijima. Oni su sposobni stalno prilagođavati prehranu, ugljični dioksid i druge važne čimbenike. Iako dosad nisu provedena nikakva ispitivanja na ljudima, istraživači tvrde da je nova umjetna maternica sigurnija i učinkovitija metoda za uzgoj embrija od prirodne maternice.

Istraživači tvrde da je nova umjetna maternica sigurnija i učinkovitija metoda za uzgoj embrija od prirodne maternice
Istraživači tvrde da je nova umjetna maternica sigurnija i učinkovitija metoda za uzgoj embrija od prirodne maternice

U radu, objavljenom u Journal of Biomedical Engineering, istraživači objašnjavaju kako bi se embriji mogli rangirati na temelju njihovog razvojnog potencijala. Sustav je navodno već testiran na životinjskim embrijima.


Kontroverzni eksperimenti

Ovaj koncept, vjeruju oni, mogao bi pomoći u otkrivanju "mnogih neriješenih misterija o fiziologiji tipičnog ljudskog embrionalnog razvoja" i pružiti "teoretsku osnovu za rješavanje urođenih mana i drugih velikih reproduktivnih zdravstvenih problema."