U Japanu će pad nataliteta pokušati zaustaviti – umjetnom inteligencijom

Nakon što je zabilježen rekordan pad broja rođene djece, u Japanu su vlasti odlučile na tome poraditi tako što će sufinancirati projekte koji bi uz pomoć umjetne inteligencije spajali potencijalne partnere

Sandro Vrbanus subota, 12. prosinca 2020. u 06:00

Prošle godine u Japanu je rođeno manje od 865 tisuća djece, što je za tu zemlju negativan rekord. Ovakav pad nataliteta zabrinuo je vladajuće koji su se za njegovo rješenje – u tipično japanskom stilu – okrenuli naprednoj tehnologiji. Vlasti su tako odlučile od iduće godine sufinancirati projekte u sklopu kojih se izrađuju aplikacije i servisi za traženje partnera uz pomoć umjetne inteligencije.

Japan ima jednu od najnižih stopa rasta broja stanovnika u svijetu, pa se vlasti nadaju da će njihove subvencije za ovu tehnologiju, u iznosu od oko 19 milijuna dolara, barem malo pomoći da se popravi demografska slika nacije.

AI će vam pronaći ljubavnicu/ka

U toj zemlji već postoje brojne platforme za pronalaženje partnera, neke od njih koriste i algoritme umjetne inteligencije u pronalaženju i spajanju "idealnih" parova, sve na temelju podataka o samcima koje oni upisuju u obrasce pri otvaranju profila. Osnovni modeli uzimaju u obzir tek manji broj karakteristika poput dobi ili primanja pojedinaca, a cilj novih AI sustava jest iskoristiti daleko više inputa, primjerice hobije, osobne vrijednosti i slično, kako bi rezultati spajanja partnera bili bolji. Naravno, i kako bi to dovelo do većeg broja novorođenih malih Japanaca.

Svima koji odluče implementirati umjetnu inteligenciju u svoje platforme za spajanje ljubavnika vlasti su spremne financirati do 60% troškova.

Nastavi li se ovakav trend kakav je vidljiv danas, Japan bi do kraja stoljeća mogao pasti s trenutačnih 128 na manje od 53 milijuna stanovnika. Umjetna inteligencija mogla bi pripomoći, no lokalni stručnjak za demografiju Sachiko Horiguchi za BBC je izjavio da onima koji nisu zainteresirani za izlaske i pronalaženje partnera to neće biti od koristi. Ako ćemo već koristiti napredna tehnološka rješenja, smatra Horiguchi, onda bi bilo bolje razvijati robote koji mogu preuzeti dio kućanskih poslova i brinuti o djeci – vjerojatno bi to prije nagnalo ljude da se odluče na potomke.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi