Umjetnom inteligencijom teško protiv psovki u pjesmama

Deezer je osmislio AI tehnologiju koja ima zadatak prepoznati eksplicitne tekstove pjesama i označiti ih kao takve. Pokazalo se da stvar baš i nije tako jednostavna

Sandro Vrbanus subota, 2. svibnja 2020. u 15:30

Glazbeni streaming servis Deezer na svojem je blogu objavio kako su njihovi stručnjaci razvili tehnologiju sposobnu automatski, bez ikakvih dodatnih podataka osim same skladbe, prepoznati nepoćudne stihove u pjesmama. Do sada je odluku o stavljanju upozorenja za roditelje na pojedine glazbene albume uvijek donosio čovjek. U ovoj kompaniji htjeli su provjeriti je li moguće taj proces automatizirati.

Psovke nije lako otkriti

Kako bi stvorili algoritam umjetne inteligencije, u Deezeru su prvo morali definirati što je to psovka, odnosno što se smatra eksplicitnim sadržajem neprimjerenim za, primjerice, djecu. Nakon toga su morali "naučiti" sustav strojnog učenja razumijevati otpjevane stihove samo iz audio zapisa, prevesti ih u tekst (odnosno stvoriti transkript), a potom razlučiti nepoželjne riječi i fraze.

Algoritam je trebalo trenirati, ugađati, balansirati za razne žanrove glazbe, otklanjati mogućnost lažnih pozitivnih rezultata, uzimati u obzir kulturološke razlike i slično.

Na kraju je od svega nastao znanstveni rad koji opisuje njihov pristup i uspoređuje njegovu efikasnost sa sustavom koji jednostavno čita stihove i u njima označava psovke. Čak i najbolji sustavi, s pristupom stihovima u tekstualnom obliku, imaju efikasnost od 73%, dok Deezerov AI bilježi nešto manje od 70% preciznog detektiranja psovki. Niti jedan postojeći sustav nije, kažu, niti blizu ljudskim rezultatima.

Iz toga razloga kažu da nije za očekivati kako bi strojevi uskoro mogli zamijeniti ljude u ovom poslu. Deezer će se pri označavanju eksplicitnog sadržaja i dalje voditi vlastitim procjenama i prijavama svojih korisnika, barem dok tehnologija dovoljno ne sazrije.