Prijenosnici za igrače

Za ljetni dvobroj priredili smo temu o laptopima za igrače, jer su se napokon i na našem tržištu počeli pojavljivati modeli s mobilnim verzijama najnovijih generacija računalnih procesora, koje su i Intel i AMD predstavili još početkom godine, tijekom CES-a u Las Vegasu

Miro Rosandić petak, 1. srpnja 2022. u 00:00

Nedavno smo posjetiteljima našeg web-portala postavili pitanje "Koje računalo vam je primarno?", s ciljem da doznamo koliko se proširila popularnost laptopa. Baš zato su među odgovorima ponuđene samo kombinacije koje su se odnosile na korištenje stolnih i prijenosnih računala, a nismo uopće ni spomenuli mobitele, jer bi to potpuno zamutilo podatke koje smo željeli saznati. Pokazalo se da nešto preko 30 posto sudionika ankete koristi isključivo laptope, dok ih nešto više od 23 posto koristi samo stolni PC. Čak 55 posto koristi ih i jedno i drugo (13 posto više laptope, a 29 posto desktope), pa kada se sve malo pretrese, ispada da je, barem kad je riječ o toj anketi, veći dio anketiranih vezan uz stolna računala.

To poprilično odudara od službenih statistika i svjetskih trendova – prošle godine globalno je isporučeno triput više laptopa negoli stolnih računala. Uostalom, dovoljno je otići u bilo koju trgovinu računalima i vidjeti koliko je izloženih desktopa, a koliko prijenosnika (nebitno što dio kupaca kupuje "slagance").

Jedan od najstarijih postulata među kompjuterašima, kako "laptopi nisu za igranje", već odavno nije točan. Čak i u toj, gamerskoj, kategoriji u EMEA regiji prošle godine prodano je 61,6% gaming notebooka i 38,4% stolnih računala za igranje. Tako da nema uopće dvojbe kako će dva od tri kupca, koji žele igrati PC igre, izabrati laptop kao svoj stroj za igranje.

Za ljetni dvobroj priredili smo temu o laptopima za igrače, jer su se napokon i na našem tržištu počeli pojavljivati modeli s mobilnim verzijama najnovijih generacija računalnih procesora, koje su i Intel i AMD predstavili još početkom godine, tijekom CES-a u Las Vegasu. No jedno je pohvaliti se pompoznim nastupom na pozornici sajma, a drugo je dočekati da se u laptopima i pojave ti novi procesori.

Podsjetimo se što je to bilo predstavljeno na CES-u: AMD je predstavio Ryzene Mobile, serije 6000, u dvije osnovne varijante – H više potrošnje (35 W, naviše) i U, niže potrošnje (15 do 28 W). Ukupno je predstavljeno čak osam varijanti procesora iz serije H, te svega dvije iz serije U. Ta nova generacija mobilnih procesora specifična je po korištenju CPU arhitekture Zen 3+ i grafičke arhitekture RDNA 2 (sve već jako dobro poznato iz svijeta desktop procesora).

Intel se u isto vrijeme fokusirao isključivo na moćnu seriju H (naime, U-varijante mobilnih Alder Lakeova lansirane su ranije, još prošle godine), i pritom je predstavio osam različitih mobilnih Alder Lakeova H, koji se razlikuju po radnom taktu, broju jezgri, kapacitetu cachea, ali ne i prema temeljnom TDP-u, koji iznosi 45 W. Polovica modela ima 14 jezgri, od kojih šest otpada na velike jezgre visokih performansi, a ostatak na učinkovite jezgre.

Za našu temu broja uspjeli smo prikupiti osam laptopa, tri su bazirana na AMD-ovoj platformi, a pet na Intelovoj. Šaroliko je to društvo, vrlo velikih cjenovnih razlika, pa bi se mogla upotrijebiti najotrcanija fraza svih vremena, kako ima tu "za svakog po nešto".

Posebno mi je zadovoljstvo najaviti temu o Unreal Engineu 5, mega značajnom alatu za razvoj igara, koji je prije nekoliko mjeseci i službeno izašao, nakon što su se prošle godine pojavile ogledne verzije, koje su odmah uzburkale svijet developera igara. Prikaz za Bug napisao je Luka Hrabar, jedan od ključnih članova inženjerskog dijela Croteama, pa tako o novom developerskom alatu piše autor koji se profesionalno bavi razvojem igara.

U ovom broju imamo još jednog novog, ali i puno više starog, suradnika – vratio nam se Zdenko Šimić, ekspert za energetiku. On je puno pisao za Bug prije dvadesetak godina, kada smo među suradnicima imali niz FER-ovaca. U međuvremenu je on napustio FER, pa bio u Americi nekoliko godina, potom dosta dugo u Nizozemskoj. Napokon se vratio u Hrvatsku; nadam se da će tu i ostati, jer smo ga uspjeli nagovoriti da se reaktivira. Za ovaj broj napisao je osvrt na situaciju s energetikom u Njemačkoj, gdje se političkom odlukom potpuno odustalo od nuklearki, što je stvorilo niz novih problema, a kako ta situacija baš sada kulminira, dogovorili smo se sa Zdenkom da nam svima objasni što se događa, i može li to nekako imati utjecaj i na sve ostale zemlje.

Tijekom ljetnih mjeseci mogli biste isprobati kako izgleda streamanje igara s računala na smartfone i tablete. Matija Gračanin je, uz pregled najboljih rješenja, napisao i upute kako se povezati, pa još samo trebate imati malo dobre volje.

Uz obilje recenzija šarolikog hardvera, kojeg ima tako puno da nemam gdje pobrojati čak ni sve one koji su dobili preporuku recenzenata, ostaje mi još samo podsjetiti vas, kako i ovog ljeta, tradicionalno, možete iskoristiti atraktivnu ponudu A1 Hrvatska, čije ste kupone dobili uz novi Bug. Lijepo se provedite ili barem odmorite tijekom ovog vrelog ljeta – vidimo se opet u rujnu!

Sennheiser Momentum True Wireless 3, treća iteracija bežičnih slušalica koje su uvijek bile dobre, ali nikad najbolje – to se sad mijenja
Sennheiser Momentum True Wireless 3, treća iteracija bežičnih slušalica koje su uvijek bile dobre, ali nikad najbolje – to se sad mijenja
Web-kamere u ulozi skenera, jeste li čuli uopće za takve uređaje? Kolega Mario Baksa, ekspert za sve egzotično, isprobao je niz USB kamera za dokumente
Web-kamere u ulozi skenera, jeste li čuli uopće za takve uređaje? Kolega Mario Baksa, ekspert za sve egzotično, isprobao je niz USB kamera za dokumente
.debug 2022 bio je naš najveći event koji smo dosad organizirali, pa o tome imamo i prigodnu reportažu, a na slici vidite dio ekipe koja je odradila organizacijski posao
.debug 2022 bio je naš najveći event koji smo dosad organizirali, pa o tome imamo i prigodnu reportažu, a na slici vidite dio ekipe koja je odradila organizacijski posao

 

Bug 356-357 srpanj/kolovoz 2022.