Debakl Microsoftovog pokušaja da konkurira Twitchu - gasi se Mixer i udružuje s Facebook Gamingom

Unatoč velikim imenima poput Ninje, King Gothaliona i Shrouda, streaming servis Mixer je debelo zaostao za konkurencijom zbog čega ga je Microsoft odlučio ugasiti

Damir Radešić utorak, 23. lipnja 2020. u 13:08

Od bombastičnog prelaska Tylera "Ninja" Blevinsa, jednog od najpoznatijih svjetskih streamera sa Twitcha na Mixer nije prošla niti godina dana, a vlasnici potonjeg, veliki Microsoft, su ga odlučili ugasiti i uputiti svoje korisnike na Facebook Gaming. Prisjetimo se, Ninja je na Twitchu imao preko 14 milijuna pratitelja i sam potez je bio prilično riskantan, no imao je između 20 do 30 milijuna razloga, naplativih u američkim dolarima, da se ipak upusti u tu avanturu.

S jučerašnjim danom mu je ekskluzivni ugovor poništen, baš kao i drugim zvijezdama Mixera kao što su Cory "King Gothalion" Michael i Michael "Shroud" Grzesiek, iako su im prema navodima na Twitteru dogovoreni iznosi isplaćeni u cijelosti. Ninja i Shroud su tako ponovo postali slobodni agenti koji mogu streamati gdje god to žele i navodno im je za novi ugovor s Facebook Gamingom ponuđen dvostruko veći iznos, no ponovo navodno, niti jedan ga nije prihvatio, barem za sad.

Mixer je pokrenut u siječnju 2016. godine pod imenom Beam, dok je pod sadašnjim nazivom zaživio godinu kasnije nakon što ga je kupio Microsoft namjeravajući konkurirati YouTubeu i Twitchu. Kako bi dodatno potaknuli igrače na korištenje ovog live streaming servisa, Microsoft je početkom kolovoza prošle godine potpisao ekskluzivni ugovor s Tylerom "Ninja" Blevinsom, a nešto kasnije i s ranije spomenutim King Gothalionom i Shroudom što su bile velike vijesti obzirom da su takva partnerstva bila rijetkost i streameri su mogli prenositi svoje sadržaje na bilo kojem servisu.

Kako god bilo, zaostatak za konkurencijom je bio prevelik i po priznanju Phila Spencera, Microsoftovog šefa gaminga, broj aktivnih gledatelja je bio premali u odnosu na Twitch, YouTube, pa čak i Facebook Gaming što je dovelo do jučerašnje odluke.

Prijelazni period u trajanju od mjesec dana završava 22. srpnja kada će sve stranice Mixera i aplikacije biti preusmjerene na Facebook Gaming, a svi streameri će se moći priključiti Facebookovom programu Level Up. Što se pak tiče programera koji su radili na Mixeru, Microsoft će ih preusmjeriti u razvojne timove koji rade na Microsoft Teamsima.