Hrvatski glazbenici prvi puta će dobiti honorare od Netflixa

Riječ je o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske, a koje će domaćim glazbenicima proslijediti HDS ZAMP

Sandro Vrbanus utorak, 16. studenog 2021. u 16:36

Nakon što je 2020. godine potpisan ugovor o licenciranju glazbenih djela Netflixom, stručna služba HDS ZAMP-a ovoga će mjeseca prvi puta isplatiti autorske honorare koje su domaći glazbenici zaradili putem ove platforme. Riječ je o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima, koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske, u razdoblju od 2016. do 2019. godine.

Rast gledanosti

Hrvatsko društvo skladatelja je, putem svoje službe za zaštitu autorskih prava ZAMP, obradilo podatke dobivene od Netflixa. Oni pokazuju kontinuirani rast streaminga kao i razvoj ponude ovog servisa iz godine u godinu.

U prvoj godini Netflix je u Hrvatskoj nudio gotovo 43 tisuće pojedinačnih naslova (filmova i epizoda serija), dok je za 2019. godinu ta brojka prešla 163 tisuće. Nakon obrade podataka za više od 33 milijuna pojedinačnih streamova svih tih sadržaja kroz spomenute 4 godine, u obračunu sudjeluje više od 15 tisuća autora i nositelja prava iz cijelog svijeta. Među njima su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu, kažu iz ZAMP-a. Isplata honorara od Netflixa očekuje se sredinom studenog.

Svoje zaslužene će honorare, između ostalih, dobiti autori glazbe u domaćim filmovima poput drame Ti mene nosiš (inače prvog hrvatskog filma na Netflixu) ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama uspješne političko-dramske serije Novine.

"Iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali Netflix i 'Video na zahtjev' usluge općenito u stalnom su porastu", izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi