Sony prijavio patent za tehnologiju blokiranja piratskih aplikacija na televizorima

Patent naziva "Antipiratska kontrola zasnovana na funkciji crne liste" prijavljen je 2021. godine, a opisuje metodu automatskog blokiranja aplikacija, za koje se pokaže da distribuiraju piratski sadržaj

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. siječnja 2023. u 11:05

Dok se razne antipiratske udruge, policije, pružatelji internetskih usluga i organizacije za zaštitu autorskih prava bore protiv digitalnog piratstva hvatanjem pirata i, u svojoj biti, reaktivnim metodama, japanski tehnološki div Sony smatra da to treba činiti nešto proaktivnije. Sony je bio jedan od predvodnika borbe protiv Napstera i drugih P2P servisa, izmislio je i kontroverzni sustav upravljanja autorskim pravima DRM, a sada nudi rješenje u obliku patenta – za blokiranje piratskih aplikacija izravno na uređajima.

Crna lista pirata

Na tom su tragu još u ljeto 2021. godine prijavili patent, čiji je tekst tek nedavno ugledao svjetlo dana. U njemu Sony opisuje "Antipiratsku kontrolu zasnovana na funkciji crne liste", što je u biti naziv za sustav blokiranja neželjenih aplikacija. Elektronički bi uređaji, prema njihovoj ideji, imali ugrađen sustav kojim bi se kontrolirale vanjske aplikacije za prikaz sadržaj (dakle one neovisne, preuzete izvan službenih trgovina aplikacija).

U slučaju da se takva aplikacija nađe na uređaju, primarno televizoru, sustav će proučiti njezin programski kod, pa ga uspoređivati sa svojom "crnom listom". Isto tako poseban softver za nadzor mogao bi nadgledati i mrežni promet koji aplikacija inicira, pa na temelju njega zaključiti da je riječ o neautoriziranom streamingu.

U slučaju da dođe do podudaranja, odnosno da se na uređaju nađe aplikacija s piratske "crne liste", njezino će pokretanje biti blokirano. Sonyjevi stručnjaci pišu kako bi takav sustav proaktivnog blokiranja aplikacija, koje bi služile za distribuciju ilegalno pribavljenog sadržaja, bile koriste unutar OS-ova koji dozvoljavaju korisnicima preuzimanje vanjskih, "third party" aplikacija, koje bi mogle sadržaj streamati s ilegalnih izvora, bez plaćanja prava i bez dozvole za legalno emitiranje.

Kao i obično u slučaju tehnoloških patenata, za sada nema informacija planira li Sony ovakvu tehnologiju zaista ugrađivati u svoje televizore ili druge uređaje.