Rusija deklasificirala snimku najsnažnije nuklearne eksplozije ikada

Na YouTubeu se odnedavno može pogledati ruski dokumentarni film o Car-bombi, najsnažnijoj termonuklearnoj bombi ikada detoniranoj, u kojem se vidi i eksplozija snage 50 megatona

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. rujna 2020. u 16:01

Ruska državna agencija za atomsku energiju Rosatom objavila je na svojem YouTube kanalu dokumentarni film o Car-bombi, u kojem se mogu vidjeti snimke njezine eksplozije koje su do sada bile klasificirane kao tajne.

Eksplozija Car-bombe

Car-bomba, poznata i kao RDS-220, hidrogenska je termonuklearna bomba koju je tadašnji SSSR izradio u vrijeme Hladnog rata, a poslužila je primarno kao demonstracija njihove vojne moći. Do sada ona ostaje najsnažnije nuklearno oružje ikada detonirano. Car-bomba testirana je 30. listopada 1961. godine na otočju Novaja Zemlja u Arktičkom oceanu.

Proizvela je udar snage 50 megatona TNT-a, odnosno 1.500 puta više nego što su proizvele američke atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki zajedno. Bljesak nakon eksplozije Car-bombe bio je vidljiv s udaljenosti od tisuću kilometara.

Visina oblaka u obliku gljive neposredno nakon detonacije procjenjuje se na 60-65 kilometara, širina njegovog stupa na preko 10 kilometara, dok je najveći promjer "klobuka" bio oko 20 kilometara. Kasnije se oblak proširio tako da je klobuk imao promjer od 70 kilometara, a stup 26-28 kilometara.

Snimka tog događaja, zajedno s dokumentarnim filmom u trajanju od 40 minuta, deklasificirana je 20. kolovoza u čast 75. obljetnici ruskog nuklearnog programa. U filmu su prikazane pripreme za testiranje, inspekcija i transport Car-bombe, njezino postavljanje na bombarder TU-95, te u konačnici ispuštanje bombe s visine od 10.500 metara.

Eksplozija se vidi nakon 22. minute filma, a nakon toga slijedi analiza posljedica eksplozije te više snimki detonacije i "gljive" iz udaljenih lokacija.