Australci vode na izlet u 600 milijuna godina staru prapovijest

Virtualno putovanje nudi nam uvid u rane dane drevnog planinskog lanca Flinders Ranges, omiljenog mjesta Sira Davida Attenborougha

Mladen Smrekar četvrtak, 1. prosinca 2022. u 20:02

Zanima vas putovanje u duboku prošlost? Od danas je i to moguće, uz pokretanje virtualnog obilaska 600 milijuna godina starog planinskog lanca Flinders Ranges u Južnoj Australiji.
Ovaj zadivljujući krajolik, jedno od najdražih mjesta Sira Davida Attenborougha, odsad se može virtualno istražiti zahvaljujući projektu Sveučilišta Južne Australije. Tamošnji geolozi pokrenuli su ovaj projekt kako bi se i ovo jedinstveno područje napokon uvrstilo na popis svjetske baštine.

"Flinders Ranges ima izuzetnu povijest, kulturnu baštinu i znanstvenu vrijednost. To je dom naših najranijih životinjskih predaka, edijakarijske biote, a mi smo otključali pola milijarde godina priče o životu kroz moć virtualne stvarnosti. Sada svatko iz cijelog svijeta može vidjeti zašto je ovaj krajolik tako poseban i jedinstven", kažu tvorci virtualne ture koja gledatelje vodi na let iznad krševitih planinskih lanaca.

Voditelj projekta, profesor geologije Tom Raimondo
Voditelj projekta, profesor geologije Tom Raimondo

Znatiželjnici sad iz udobnosti svog doma mogu otkriti kako je nastala Ikara, prirodni amfiteatar od planina udaljenih 429 kilometara od najbližeg grada Adelaidea. U svojoj virtualnoj šetnji gledatelji se mogu provozati kroz podzemne tunele kako bi iskusili izazove ranih rudara bakra, a čeka ih i virtualno plivanje edijakarijskim morem, domom prvih životinja na planetu.

Virtualna tura je kreirana u sklopu UniSA STEM inicijative Project LIVE, a od sljedeće godine školska djeca Južne Australije upoznavat će se s ovim prapovijesnim svijetom u sklopu prirodoslovnog kurikuluma za osme razrede osnovnih škola.