Kontrola proširene stvarnosti uređajem na zapešću

Facebookov laboratorij za proširenu i virtualnu stvarnost osmislio je tehnologiju kojom bi korisnici mogli intuitivno kontrolirati zbivanja i predmete u proširenoj stvarnosti putem pametne narukvice

Sandro Vrbanus petak, 19. ožujka 2021. u 21:04

U potrazi za intuitivnim načinom interakcije s virtualnom ili proširenom stvarnošću koju korisnik vidi na svojem naglavnom setu, u Facebooku su došli do toga da bi najbolje bilo kontroler za AR ili VR aplikacije smjestiti – na zapešće, poput pametne narukvice ili sata. Ideja je to korisničkog sučelja koja dolazi iz njihovog laboratorija Facebook Reality Labs, gdje vjeruju da je upravo ovaj oblik kontrolera najjednostavniji za korištenje, te da bi se na njega ljudi najbrže mogli priviknuti.

U njihovom zamišljenom scenariju, u budućnosti će svatko na glavi nositi AR naočale, umjesto mobitela u džepu. Na nekom takvom uređaju prikazivat će im se sve što bi inače gledali na ekranu mobitela, no postavlja se pitanje kako bi s njime korisnici mogli ostvarivati interakciju. Facebookovi stručnjaci kažu da je odgovor upravo u ovakvom uređaju prepunom senzora.

Presretanje signala u neuronima

Kada osoba, s takvim kontrolerom na zapešću, poželi pomaknuti prst, iz njezinog će mozga prema prstu putem živčanog sustava krenuti električni impuls – a zadatak je kontrolera "presresti" taj signal i "shvatiti" koju akciju korisnik zapravo želi učiniti. Tako bi se, smatraju, ruku, šaku i prste moglo pretvoriti u kontroler za pritiskanje virtualnih tipaka, pokretanje kursora, i općenito zadavanje naredbi računalu ili AR naočalama. Sve to obavljalo bi se gotovo bez potrebe za velikim pokretima ruke, jer bi pametna narukvica prepoznavala signale u neuronima.

Dodatno, ova narukvica na zapešće bi mogla prenositi i haptičke povratne informacije u obliku vibracija ili promjene pritiska na tijelo. U najavnom videu Facebook prikazuje i viziju u kojoj korisnik, dok na svakoj ruci ima po jedan ovakav kontroler, tipka po virtualnoj tipkovnici. To izgleda poput scene iz znanstvenofantastičnog filma, a pojašnjenje tehnologije potpuno je futurističko. Iz Facebooka kažu da bi se takva virtualna tipkovnica mogla prilagoditi potrebama i navikama svakog korisnika, pa bi automatski prilagođavala tipke, njihov položaj i veličinu te neutralizirala za svaku osobu karakteristične tipfelere.

Kada ćemo to isprobati?

Facebook Reality Labs trenutačno radi na cijelom nizu istraživačkih prototipa koji bi trebali moći izvršavati naredbe čitajući neuronske signale sa zapešća, kao i prenositi vibracije i pritisak natrag na kožu korisnika, imitirajući interakciju sa stvarnim, fizičkim predmetima. Za sada kažu kako su njihova istraživanja još u vrlo ranoj fazi, ali da razvoj u budućnosti mnogo obećava i otvara cijeli novi svijet mogućnosti, kad je riječ o intuitivnoj interakciji s proširenom stvarnošću.