Bacanje medicinskog biserja by Doc (#77) - Recikliranje, prenamjena i novi život starih lijekova

Nasuprot shvaćanju medicine kao ozbiljne teme, ona može itekako biti zabavna, pa i neozbiljna. Doc je stoga prikupio medicinske trivije koje u 77. nastavku serijala 'Medicinsko biserje' baca pred vas

Igor Berecki subota, 29. veljače 2020. u 07:00

Neki lijekovi koji su isprva bili osmišljeni i namijenjeni za liječenje jedne bolesti, postali su daleko poznatiji i prodavaniji kada se pokazalo da neke njihove neželjene nuspojave mogu biti itekako željene, klinički učinkovitije (i znatno isplativije) od njihove prvotne namjene, ili ih se može koristiti za liječenje nekih drugih stanja pri čemu ne pokazuju neželjene efekte. Bacamo pet najpoznatijih takvih bisera pred vas:

 

 

 

 

 

​ to be continued...

 

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.