BMW na duhovit način istrolao Mercedes i umirovljenje dosadašnjeg šefa

Dieter Zetsche je ovoga tjedna napustio položaj predsjednika Uprave Daimlera i dobio nasljednika, a bavarski je konkurent situaciju iskoristio za malo šale i vlastitu promociju

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. svibnja 2019. u 14:46

Ove srijede održan je sastanak Uprave Daimlera na kojem je svoj odlazak potvrdio dugogodišnji prvi čovjek ove kompanije Dieter Zetsche. Nakon 13 godina 66-godišnjeg će Zetschea na čelnom mjestu Daimlera zamijeniti Ola Källenius, 49-godišnji Šveđanin koji u Daimleru radi od 1993. godine, a od 2013. je i član Uprave.

Ova je smjena bila očekivana, ali je ipak odjeknula u automobilskoj industriji. Očekuje se da će novi šef dati i novi smjer poslovanju cijele kompanije, zaokrenuti je u smjeru razvoja električnih vozila, autonomnih taksija i vozila za dijeljenje usluge prijevoza.

Cijelu priču oko odlaska Zetschea u mirovinu možda je i najbolje iskoristio Daimlerov prvi konkurent na domaćem tržištu, BMW. Oni su se od donedavnog CEO-a Mercedesove grupacije "oprostili" videom u kojem su prikazali njegov zadnji dan na poslu, ali su sve okrenuli u svoju korist:

Uz tekst "mirovina je ono kada iza sebe ostaviš prošlost i prihvatiš budućnost", prikazali su Daimlerovog šefa kako se oprašta od svoje kompanije, kući odlazi u Mercedesu S klase, da bi nešto kasnije "napokon slobodan", sjeo u kabriolet BMW i8 Roadster i krenuo uživati u mirovini.

Kako bi ipak ovom trolanju dodali i ponešto emocija, zahvalili su se Zetscheu na dugogodišnjoj inspirativnoj konkurenciji. Ovaj potez bavarskog marketinga odmah je postao viralan na društvenim mrežama.