Bolid Formule 1 od 500.000 Lego kockica ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Povodom prve u povijesti utrke Formule 1 u Saudijskoj Arabiji, u toj je zemlji u jednom trgovačkom centru u promotivne svrhe izgrađen rekordno velik i složen F1 bolid od Lego kockica

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. listopada 2021. u 11:30

Grad Džeda na crvenomorskoj obali Saudijske Arabije bit će domaćin pretposljednje utrke ovogodišnje sezone Formule 1. Ona će se održati 5. prosinca na gradskoj stazi u tom priobalnom gradu, a kako bi promovirali prvu F1 utrku u svojoj zemlji, Saudijci su se odlučili na ambiciozan pothvat. Organizator utrke, saudijski auto-moto savez SAMF angažirao je nekolicinu stručnih graditelja Lego kockica da im od njih slože najveću Lego repliku jednog bolida Formule 1 u povijesti.

Ona je složena u Džedi, u trgovačkom centru Red Sea Mall, a sastoji se od pola milijuna kockica. Posljednju je kockicu ove vrlo složene konstrukcije ceremonijalno postavio princ Khalid bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal 23. rujna, na Dan kraljevine Saudijske Arabije.

Potom su ovlašteni predstavnici Guinnessove knjige rekorda certificirali da je riječ o najvećoj Lego replici F1 bolida i onoj s najviše korištenih dijelova ikada. Time je potučen dosadašnji rekord koji je bio u vlasništvu Ferrarija i njihovog Lego bolida iz 2019. godine, koji se sastojao od oko 350.000 kockica.

Dosadašnji rekorder
Dosadašnji rekorder

"Cilj ovog uzbudljivog projekta jest vratiti nešto zajednici i progovoriti o pravom smislu i vrijednosti napretka, inovacija i društvene odgovornosti koje simboliziraju modernu Saudijsku Arabiju. Danas sam uvjeren da smo učinili i to, ali i mnogo više", poručio je saudijski princ Khalid.

Najbrži i najduži "Tilkedrom"

Spomenimo i da su udruge za zaštitu ljudskih prava Amnesty International i Human Rights Watch kritizirali odluku FIA-e da održe Veliku nagradu Saudijske Arabije. Smatraju da se ta zemlja prema svojim građanima ne odnosi na adekvatni način te da je održavanje događaja poput ovoga samo "dio cinične strategije kako bi se odvratila pozornost od kršenja ljudskih prava".

Cestovna staza u Džedi s dužinom od 6,175 kilometara bit će najduža u kalendaru Formule 1, pa će se utrka sastojati od tek 50 krugova. Najavljeno je i da će biti najbrža od svih u kalendaru, pa bi prosječna brzina bolida trebala biti preko 250 km/h. Izgrađena je tijekom protekle dvije godine, a dizajnirao ju je (tko drugi nego) Hermann Tilke.