Zabava

Davor Šuštić: 5 najboljih audio YouTubera

Davor Šuštić nedjelja, 11. kolovoza 2019. u 07:00

Najveći (metaforički i doslovno) redakcijski zaljubljenik u glazbu otkriva pet najdražih mu YouTube kanala koji se bave recenzijama i savjetima u svijetu kućnog hi-fija

Nakon nekoliko uzastopnih godina putovanja po sjeveru Europe, ovaj godišnji odmor namjeravam najvećim dijelom provesti u Zagrebu, gledajući, slušajući i igrajući sve što kroz godinu nisam stigao. Nikad nisam osjećao potrebu ili vidio smisao u "digitalnoj detoksikaciji", yuppijevskoj glupariji koju će vam preporučiti ljudi na čijem ćete Instagramu redovito vidjeti fotografije craft piva, električnih romobila i tosta s hummusom i avokadom, ali čak mi je i takvome jasno da ću ovog ljeta najvjerojatnije pretjerati s Netflixom, Spotifyjem, Apex Legendsom i YouTubeom. Imate li slična stremljenja, a usto vas zanima tematika zvuka, u nastavku ću preporučiti pet najdražih mi YouTube kanala koji se bave recenzijama zvučnika, slušalica, pojačala, DAC-ova i srodnih uređaja, ili podučavanjem i savjetovanjem na polju kućne akustike. Premda ih nastojim redovito pratiti, za mnoge objavljene sadržaje s ovih kanala kroz godinu jednostavno nisam pronašao vremena, tako da će redakcijski kolektivni raspust biti sjajna prilika da to nadoknadim. Navodim ih bez posebnog rangiranja po kvaliteti, budući da među njima zapravo nema mnogo sadržajnog preklapanja.

 

Joshua Valour

  • Aktivan: 1 godinu
  • Broj subscribera: Oko 21.000

Joshua Valour je one-man-band - entuzijast i zaljubljenik u hi-fi, s jezgrovitim i zanimljivim recenzijama, iz kojih ćete redovito saznati sve što bi vas moglo zanimati o zvučnicima, slušalicama ili pojačalima koje obrađuje. Iznimno drži do toga da svoje stavove iznosi bez uljepšavanja i podilaženja proizvođačima, stoga ćete na njegovom kanalu pronaći, primjerice, pomalo negativnu recenziju Focal Utopije, slušalica s cijenom od tridesetak tisuća kuna, kojima se drugi recenzenti mahom klanjaju. Pratim ga od vremena dok su mu jedini pretplatnici bili njegova mama i dva-tri bota, a na kanal sam mu naišao sasvim slučajno: svidjelo mi se nešto što je napisao u komentarima na video od mnogo popularnijeg, ali zastrašujuće iritantnog Z Reviewsa. U posljednje je vrijeme izuzetno napredovao na polju produkcije videa - stilu i kvaliteti snimanja, vještini slaganja rasvjete i montaži, stoga mu videi više nisu samo zanimljivi, već i zaista oku ugodni. Osim klasičnih recenzija, redovito streama te uživo komunicira s gledateljima, savjetuje ih, preporučuje im što da kupe i općenito biva vrlo koristan. Iznenadit ću se ako mu kanal u ovo vrijeme sljedeće godine neće imati preko 100.000 pretplatnika.

 

John Darko

  • Aktivan: 1 godinu
  • Broj subscribera: Oko 34.000

John Darko zasad je još uvijek najpoznatiji kao pokretač i glavni autor web-stranice Darko Audio, na kojoj objavljuje vijesti i recenzije iz svijeta hi-fija, s blagim naglaskom na uređajima koji su unutar financijskog dosega običnih smrtnika. Međutim, prošle se godine Darko počeo intenzivnije fokusirati na YouTube, tako da se na njegovom kanalu danas mogu pronaći brojne recenzije, izvještaji s audiofilskih sajmova, intervjui s poznatim ljudima iz industrije i slični sadržaji. Premda raspolaže zaista impresivnom opremom, kakve se ne bi posramio nijedan zagriženi audiofil, Darko nije jedan od onih koji priznaju samo analogiju. Upravo suprotno, u mnogim se videima bavi problematikom reprodukcije digitalnog zvuka i prednostima streaming servisa pred tradicionalnim pimplanjem s CD-ovima i pločama. Produkcijska kvaliteta videa neprestano mu raste pa noviji uradci, osim što sadrže impresivnu količinu informacija o uređajima koji se opisuju, izgledaju sjajno.

 

PS Audio

  • Aktivan: 1 godinu
  • Broj subscribera: Oko 76.000

PS Audio je američki proizvođač vrhunskih pretpojačala i pojačala, DAC-ova, a uskoro i zvučnika, a tvrtkin YouTube kanal zapravo je privatno igralište simpatičnog osnivača i CEO-a, Paula McGowana. Svakog dana objavljuje se po jedan video, u kojem Paul odgovara na pitanja gledatelja iz cijelog svijeta. Kako pronaći optimalan položaj zvučnika u asimetričnoj prostoriji? Čemu zapravo služe kontrole basa i visokih frekvencija na pretpojačalu? Hoće li novo pojačalo poboljšati kvalitetu zvuka? Je li sinergija pojačala i zvučnika mit ili nešto što zaista postoji? Umanjuju li zaštitne mrežice na zvučnicima kvalitetu zvuka? Kako konzumacija droga utječe na iskustvo slušanja glazbe? Ovo su samo neki primjeri pitanja na koja spremno Paul odgovara, na temelju ogromnog iskustva, prikupljenog u nekoliko desetljeća prisutnosti u svijetu hi-fija, kako iz perspektive slušatelja, tako i konstruktora nekih od najznačajnijih hi-fi uređaja u povijesti. Paul svoje odgovore obogaćuje zanimljivim i šaljivim anegdotama, u koje su redovito uključeni njegovi prijatelji audiofili, nerijetko osnivači ili glavni inženjeri tvrtki čije audio komponente slove kao jedne od najboljih na svijetu. Zbog tih pričica, odlično odabranih tema, kvalitete odgovora i opuštenog načina prezentacije, Paula je teško prestati gledati, stoga se pripremite na mogućnost da ćete na njegovom kanalu provoditi nekoliko sati dnevno.

 

Steve Guttenberg Audiophiliac

  • Aktivan: 1 godinu
  • Broj subscribera: Oko 56.000

Steve Guttenberg (ne zamijeniti sa istoimenim glumcem, najpoznatijim po ulozi Mahoneyja u Policijskoj akademiji) je CNET-ov recenzent i nekadašnji prodavač high-end hi-fi opreme. Ime je izgradio na izvrsnim pisanim recenzijama, no prošle godine počeo se okušavati u novom formatu, na YouTubeu. Premda i ovdje povremeno objavi nešto što bi se moglo nazvati recenzijom, glavni sadržaj su mu takozvani rantovi - odabere neku temu i tada nekoliko minuta naklapa o njoj, iznoseći svoj stav i čudeći se neistomišljenicima. Zvuči dosadno, ali nije, prvenstveno zato što Steve bira polarizirajuće teme (primjerice, mogu li se korisnici aktivnih zvučnika nazvati audiofilima te je li sva digitalna glazba - smeće), ili teme za koje zna da će uzrokovati zgražanje. Tako je nedavno pričao o ljudima kojima je u svojim trgovačkim danima prodao hi-fi sustave za nekoliko desetaka ili stotina tisuća dolara, a oni ih nikad nisu spojili - neki od njih ni preuzeli iz trgovine! Svakog mjeseca nas također upoznaje s drugim audiofilima, koji predstavljaju svoje sustave, objašnjavaju zašto su odabrali baš tu kombinaciju komponenti, što na njima slušaju i što to sve za njih predstavlja. Jedino što je tragičnije od produkcijske kvalitete Steveovih videa dezeni su njegovih košulja, ali nema veze - čovjek je simpatičan i zanimljiv, čak i ako ga doživljavate tek kao luckastog djedicu, čiji su najbolji dani davno prošli.

 

Metal571

  • Aktivan: 5 godina
  • Broj subscribera: Oko 14.000

Metal571 nadimak je autora malenog YouTube kanala, specijaliziranog za slušalice. Definitivno vas neće zadiviti snimateljskim i montažerskim vještinama, budući da njih ovdje gotovo nema - čovjek jednostavno stane pred mikrofon, prevrće slušalice po rukama i iznosi svoje impresije o njihovoj kvaliteti izrade, udobnosti i performansama. Međutim, što nema u prezentaciji, Metal571 nadoknađuje sadržajem. U recenzijama pruža zaista mnogo informacija i detaljno opisuje akustičke karakteristike slušalica (nimalo lak posao), stoga njegovi gledatelji mogu dobiti prilično dobru predodžbu o onome što će dobiti ako ih kupe. U posljednje vrijeme je također uveo mjerenja njihovih frekvencijskih odziva, kako bi zadovoljio i onaj dio publike koji ne mari za "subjektivne" utiske. Osim recenzija, Metal571 povremeno snima Q&A sesije uživo, gdje ga je moguće pitati za mišljenja i preporuke konkretnih modela. Ako vam se sadržaj ovog kanala ne svidi, vrijedi kazati da on ima još jednu potencijalnu primjenu - glas njegovog autora ugodno je uspavljujući - dušu dao za spavanac nakon ručka.