Hakeri napali rusku taksi aplikaciju i izazvali prometni kaos u Moskvi

Protiv svjetske sile koja je pokrenula invaziju neki se bore oružjem, neki kibernetičkim napadima, a neki pak – trolanjem. Potonji primjer stiže iz Moskve, a odgovornost je preuzela skupina Anonymous

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. rujna 2022. u 20:45

Hakerska skupina Anonymous aktivno se uključila u aktivnosti koje bi trebale onemogućiti ili otežati funkcioniranje raznih ruskih organizacija i sustava, aktivnim hakerskim napadima na institucije i webove iz Rusije. Sve to je odgovor na invaziju pokrenutu protiv Ukrajine u veljači. Najnovija aktivnost ove hakerske skupine mogla bi se prije okarakterizirati kao trolanje nego kao pravi hakerski napad.

Svi u Hotel Ukrajina

Anonymousi su preuzeli odgovornost za slučaj koji se zbio ovoga četvrtka na području Moskve. Taksi vozila kompanije Yandex, koja je moguće naručiti putem mobilne aplikacije, u isto su vrijeme dobila "narudžbe" za vožnju u moskovskom okrugu Fili. Više desetaka vozila tako je istodobno upućeno prema istoj lokaciji, najprometnijoj cesti tog dijela grada, što je izazvalo veliki prometni zastoj. Ova lokacija odabrana je jer se tamo nalazi poznati nekadašnji Hotel Ukrajina (danas Radisson Collection Hotel).

On je potrajao oko 40 minuta, sve dok Yandexove službe nisu dokučile o čemu se radi. Za cijelo to vrijeme promet u tom dijelu grada bio je potpuno zaustavljen. Nedugo zatim putem društvenih mreža ovim su se trolerskim potezom pohvalili hakeri kolektiva Anonymous.

Napad su potvrdili i iz Yandexa, navodeći da su nakon ovog događaja već unaprijedili svoj algoritam, koji ima zadatak spriječiti slične incidente.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

EQ subwoofer

MONITOR AUDIO MRW-10

10" MMP II zvučnik, 100W RMS, klasa D pojačala, DSP obrada, 50 – 120 Hz, tri unaprijed postavljene postavke načina EQ.

3.689 kn 489,61 € Kupi

HEOS soundbar

DENON HOME SB550

Iskustvo kućnog kina, jednostavan industrijski dizajn, Wi-Fi, bluetooth, 3D zvuk uz Dolby Atmos i DTS:X.

3.899 kn 517,49 € Kupi