Internet Artifacts – interaktivni muzej "najboljeg doba Interneta"

Na webu odnedavno možete posjetiti virtualnu izložbu svih prijelomnih trenutaka u nastanku Interneta, posvećenu romantičnim danima, kada su dominirali Napster, IRC, dial-up i Geocities

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. listopada 2023. u 11:52

Neal Agarwal, developer je koji se proteklih godina posvetio zabavnim internetskim projektima. Već smo pisali o njegovoj interaktivnoj web stranici na kojoj možete vidjeti koliku bi štetu izazvao udar asteroida na bilo koje mjesto na Zemlji, kao i o frustrirajućoj zabavnoj igri The Password Game, objavljenoj ovoga ljeta. Agarwal je ovih dana obilježio šest godina od pokretanja svojeg repozitorija takvih beskorisnih internetskih projekata, a za tu obljetnicu pripremio je ponovno nešto posebno – interaktivni muzej povijesti Interneta.

Od ARPANET-a do iPhonea

Muzej Internet Artifacts posvećen je ranim danima Interneta i weba, počevši od njegovog prethodnika ARPANET-a, pa sve do modernih dana. Projekt ima namjeru odati počast vremenu kada je Internet bio drugačiji nego što je to danas, otvoren, slobodan, nesputan i razigran, ali i kada se moralo malo više potruditi da bi se na njemu nešto stvorilo (u usporedbi s današnjom hiperprodukcijom sadržaja na društvenim mrežama).

Ovaj muzej posjećuje se virtualno na ovoj adresi, a izloške se, kaže Agarwal, smije dodirivati. Vidjet ćete tako prvi spam e-mail, prvi ikada napisani emotikon (dakako, smiley :)), podsjetit ćete se kako je to bilo koristiti Usenet ili IRC u tim davnim danima, surfati prvim web stanicama, skidati pjesme s Napstera, ili pratiti stranice svojih omiljenih zvijezda na Geocitiesu.

Interaktivne igrice i mnogo više

Brojna su tamo skrivena iznenađenja, pa je svaki izložak u virtualnom muzeju detaljno opisan, a mnogi su i interaktivni. Emulatori Flash igrica, starog Internet Explorera ili običnih retro web stranica – sve to moguće je istraživati, klikati, igrati se i nakratko se vratiti u svijet 80-ih ili 90-ih godina prošlog stoljeća, kada smo se na Internet spajali preko skupe dial-up veze.

Kako su izgledale Appleova ili Googleova početna stranica krajem devedesetih, što je Friendster ili Million Dollar Homepage, koji je prvi video ikada postavljen na YouTube i još mnogo trivije iz popularne kulture – sve to pronađite u interaktivnom muzeju internetske povijesti. Možete kroz njega "proletjeti" u par minuta ili izgubiti sate lutajući po interaktivnim sadržajima.

Vremenska crta izložbe, otkrit ćemo i to, završava početkom 2007. godine prikazom velike prekretnice. Posljednji eksponat ovog muzeja "Interneta kakav je nekad bio" je, naime, sada već legendarno Jobsovo predstavljanje prvog iPhonea, "uređaja koji je preoblikovao Internet". Šetnja virtualnim muzejom završava riječima: "iPhone je prisilio web na redizajn sučelja, kako bi ona postala responzivna i minimalistička. Flash je počeo polako umirati jer nije bio podržan. Društvene mreže nastajale su primarno za mobilne uređaje i postale su sveprisutne. Jedna era Interneta je završila i počela je nova."