Klinac izradio vlastite "AirPodse" za samo četiri dolara

Jedan je 15-godišnji entuzijast odlučio uzeti lemilicu u ruke i uz nešto malo kupovnih elektroničkih sklopova sastaviti vlastite bežične slušalice

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. lipnja 2019. u 16:00

Sam Cashbook je 15-godišnjak koji je ovih dana postao omanja internetska senzacija u tehnološkim krugovima. Njegova priča počinje kada je, prije otprilike dva mjeseca, jedan njegov prijatelj na poklon dobio Appleove bežične slušalice AirPods. Cashbook je shvatio da ta stvarčica košta 160 dolara, a da bi je svatko mogao napraviti. Nedugo zatim u tome se i okušao, i što je najvažnije – uspio.

Preko eBaya je naručio par bežičnih slušalica, i to onih koje zvuk prenose vibriranjem kostiju lubanje (bone conduction). Rastavio ih je, uzeo elektroničko sklopovlje koje mu je bilo potrebno, te ga zalemio na postojeće Appleove žične slušalice. Na sve je dodao i bateriju, te iskoristio vruće ljepilo da spoji komponente u jednu, ne odveć lijepu, ali funkcionalnu cjelinu.

Slušalice funkcioniraju sasvim normalno, imaju čak i tipke za uključivanje i isključivanje, pauziranje glazbe i kontrolu glasnoće, a baterija im je punjiva – kaže autor ovog zanimljivog "uradi sam" projekta. Možda i najbolja stvar u svemu jest što ga je sve koštalo tek četiri dolara, a usput je nešto i naučio.