Letjelice iz Ratova zvijezda u stvarnom bi svijetu vrlo loše letjele

Analiza aerodinamike letjelica iz popularne filmske franšize pokazuje kako većina njih ne bi mogla letjeti u Zemljinoj atmosferi

Sandro Vrbanus subota, 23. lipnja 2018. u 06:00

Ako ste se ikada, gledajući Ratove zvijezda, pitali kako bi se neka tehnologija iz tog filmskog serijala moga prenijeti u stvarni svijet, video priložen uz ovu vijest možda će vam odgovoriti na neka pitanja. Korisnik YouTubea EC Henry, inače zaljubljenik u Ratove zvijezda i sve vezano uz njih, uz pomoć Autodeskovog programa Flow Design pokušao je vidjeti kako bi se letjelice poznate iz ovih filmova "snašle" u stvarnim uvjetima leta kroz atmosferu.

U te je svrhe trodimenzionalne modele popularnih borbenih letjelica učitao u ovaj program i pokrenuo simulaciju aerodinamike. Rezultati, blago rečeno, nisu sjajni. Kako je i laiku jasno, modeli iz Ratova zvijezda nisu izrađeni da bi letjeli nego da atraktivno izgledaju, što sa sobom nosi i prilično loše letne karakteristike.

Primjerice, TIE Figther je na ovom testu zabilježio koeficijent otpora od 0,98, a X-wing 0,45 – što je daleko veći otpor od pravih borbenih mlažnjaka čiji se koeficijent kreće tek oko 0,02. TIE Fighter tako, kao najlošiji u virtualnom zračnom tunelu, pruža aerodinamični otpor otprilike jednak najobičnijoj kocki, dok TIE Interceptor ima svojstva otprilike kao kocka koja leti s jednim uglom okrenutim prema naprijed.

Najaerodinamičniji iz cijele flote Ratova zvijezda ispao je N1 Starfighter, s koeficijentom otpora 0,1 – što je i dalje pet puta lošije od zrakoplova u stvarnom svijetu. Kako su prošli ostali, pogledajte u priloženom videu.